Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Smalec

Autor: misiuziu sobota, 3 lutego 2007, 15:30 komentarze: (3)
Smalec nadaję się idealnie do kanapek do piwka. Wersja standardowa zawiera smalec i jakieś skwarki. Wersja opisana poniżej jest wersja zdobytą od przepisu mojej cioci (pozdrawiam cioteczkę Mireczkę).

Składniki:
  • pół kg słoniny
  • pół kg boczku (najlepiej wędzonego)
  • 3 jabłka, w miarę duże
  • 25 dkg pieczarek
  • pieprz, sól, majeranek


Przyznaję się bez bicia, że jeszcze nie miałem okazji samemu robić tego cacka, ale jadłem je i wiem, że jest pyszne. I kolejne danie, które wydaje mi się typowo męskim daniem. Podobnie jak wybór elektroniki użytkowej.

Kroimy wszystko w kosteczkę. Im drobniejsza tym fajniejsza bo później będzie się fajnie na chlebie rozsmarowywać. Smażymy w takiej kolejności słonina, boczek, jabłka, pieczarki, po kolei dodając jednego do drugiego. Teoretycznie powinno się chyba na patelni smażyć ale pewnie będzie ona za mała, więc można robić to w garnku. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i majerankiem (jakieś 3 łyżki majeranku).

Zostawiamy w tym czym robiliśmy do wystygnięcia (pod warunkiem, że planujemy zjeść wszystko na raz), lub rozlewamy do słoików i czekamy aż wystygną. Słoikach warto co jakiś czas postawić do góry nogami żeby skwarki się ładnie rozłożyły.

Rozsmarowywać na chlebku i podawać z piwkiem. Moja kuzynka robi ten smalec specjalnie na imprezy. Tani, smaczny i każdy mówi, ze nigdy nie był na imprezie gdzie smalec podają :P Tylko, że trzeba dawać go na kromkę całkiem sporo, żeby nikt nie zniszczył sobie szkieł kontaktowych szukając smalcu!

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • patelnia (lub garnek)
  • deska do krojenia i nóż
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

10 lutego 2007 21:44:00 CET
o tak ! pychota ! jeszcze do tego ogóreczek kiszony i siódme niebo !
Moja Babcia i Mama robią zwykle - sam nie próbowałęm robić.
mojej koleżanki ojciec robił w różnych kombinacjach i też palce lizać.

Pamiętam też w pewnym barze (w Łomży) można było zamówić potocznie zwaną "dechę" - dostawało się pożądną miche smalcu - bochenek chleba i słoik ogórków - zwykle preferowaliśmy do tego wodę ognistą (miała coś "staropolskiego" w sobie ;)

pozdrawiam

misiuziu pisze:

11 lutego 2007 00:10:00 CET
Moja mama robi też dobry smalec, ale ta wersja jest jakaś taka inna.

Z koleji mój kochany tata robi smalec na ostro. Dodaje pełno przypraw (paprykę, pieprz i nie wiem co jeszcze) i smalec robi się czerwony. Smaczny, ale dla mnie trochę za ostry.

Anonimowy pisze:

13 lutego 2008 21:57:00 CET
Ja lubię smalec z dużą ilością dodatków. W gimnazjum jeszcze opracowałem skład:
1/2 kg. słoniny
2 kwaśne (aka winne) jabłka
2 cebule
łyżka kminku, majeranek, sól, pieprz, (bazylia, czy co tam jeszcze z przypraw mi się w oczy rzuci w czasie produkcji)

Słoninę wytapiamy, dodajemy pokrojoną cienko cebulkę, potem pokrojone w drobną kostkę jabłka. Na koniec przyprawy. I tu uwaga - naprawdę warto przyprawy mocno rozdrobnić - moździerzem, albo elektrycznym młynkiem do kawy(tylko dokładnie wyczyszczonym!). I należy wymieszać całość gdy będzie miało konsystencję miękkiego masła. Uchroni nas to przed rozwarstwieniem (dodatki na dnie, potem sam smalec, a na wierzchu kożuch z ziół).
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?