Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Szewc

Autor: misiuziu niedziela, 17 grudnia 2006, 20:01 komentarze: (7)
Nie mam bladego pojęcia dlaczego się tak nazywa, ale jest naprawdę bardzo tani tylko czasochłonny. Robi się cała blachę i można odgrzewać.

Składniki:
  • 1,5-2 kg ziemniaków
  • kiełbasa, w zależności od możliwości do 5(?)
  • 3-4 cebule
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz


Świetnie nadaj się na kolacje dla studentów. Duża i tania. Tylko długo się robi (jakoś godzinkę). A pachnie później niesamowicie.

Przepis jest od mojej mamy więc wszystkie składniki są podawane na oko. Wszystko zależy od wielkości blaszki. Ziemniaków powinno być tyle, że tworzyły na blaszce "maź" o grubości mniej więcej 3 cm (grubsze się albo nie upiecze albo nie będzie takie dobre).

Obieramy ziemniaki i ścieramy ja na tarce na paćkę. Nie istotne jest czy będzie to wszystko równo przetarte na drobnej tarce czy na jakiejś grubszej. Ma być po prostu przetarte.

UWAGA! Ziemniaki zawsze zbrązowieją. Pomimo tego, że są brązowe po starciu (albo czerwone, zależy od ziemniaków) nadają się do spożycia.

Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste to powinna pływać nad nimi woda. Wybieramy ja łyżką. Dodajemy czubatą łyżkę mąki (w zależności do wielkości miski mogą być dwie).

Kroimy kiełbasę w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej (lub smalec). Kroimy cebulkę w talarki i także wrzucamy na patelnie. Jak się trochę podsmaży to dolewamy jeszcze oleju i podgrzewamy, tak żeby tłuszcz nabrał smaku kiełbasy i cebulki.

Ziemniaczki solimy i pieprzymy (znaczy dosypujemy pieprzu) oraz wrzucamy większość kiełbaski z cebulką i tłuszczem. Mieszamy wszystko razem i wlewamy na blaszkę. Na górę wylewamy resztę kiełbaski z tłuszczykiem (żeby mogło się przypiec). Pieczemy póki się nie upiecze w rozgrzanym piekarniku. Sprawdzamy co jakiś czas widelcem rozdziobując czy w środku się upiekło. Powinno być lekko zarumienione. A później płyniemy do pracy.

Odsmażać kawałki na patelni, pod warunkiem że zostanie. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

29 marca 2007 15:01:00 GMT+2
to wyglada mi z przepisu na coś w rodzaju babki ziemniaczanej

Dreamer_ pisze:

10 czerwca 2007 19:25:00 GMT+2
W moich stronach to się nazywa kugiel - zaletę ma taką, że jak się zostawi żeby ostygł to można jeść przez kilka dni odsmażając na smalcu :)

klucz pisze:

29 września 2007 15:16:00 GMT+2
Domyślam się, że cały blog ma charakter czysto praktycznej studenckiej książki kucharskiej, niemniej jednak każdy z przepisów jaki czytam wywołuje u mnie lekki lol, z lekką nutą rotfla.
Uznanie na pomorzu =)

Anonimowy pisze:

11 listopada 2008 22:49:00 GMT+1
Witam...w moich stronach tez to sie nazywa kugiel i piecze sie w duzym garnku najlepiej w piecu i zamiast kielbasy wklada sie zeberka...mniam palce lizac...ale ta wersja studencka tez calkiem dobra:)

Anonimowy pisze:

13 stycznia 2009 22:19:00 GMT+1
to jest babka ziemniaczana, tylko w mojej wersji to tam na gorze powinien byc boczek a nie kielbasa.

misiuziu pisze:

13 stycznia 2009 22:29:00 GMT+1
Mówcie co chcecie. Dla mnie jest to szewc i koniec :D

Anonimowy pisze:

19 sierpnia 2010 19:49:00 GMT+2
Pychota :)
U nas w Koszałkowie to zwie się babką ziemniaczaną i dodatkowo dodajemy różne zioła żeby podbić smak.....i tak, my też robimy tego od groma, po czym odgrzewamy na patelni - o ile to możliwe jest jeszcze lepsze. Do odsmażanych polecam sosik (czosnek, majonez, śmietana, przyprawy - poezja).

Pozdrawiam - Wiola
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?