Składniki:
- 5 jabłek
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
Proste, bo ucierane ciasto. Ad rem. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Jajka całe ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę połowę ciasta, następnie jabłka i przykryć drugą połową. Piec w temp. 180 stopni ok 40 minut. Można posypać cukrem pudrem lub bitą śmietaną, lub czym kto chce ;) Bon apetit!
źródło: http://www.flickr.com/photos/jebusthecat/1521463855/
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- miska, naczynia wedle uznania
- blacha do pieczenia
- pół kuchni, bo proste ciasto :)