Składniki:
- ryż
- mieszanka chińska warzyw
- olej
- czosnek
- curry
- sól
Obieramy ząbek czosnku (jeśli to chiński badziew, który prawie nie pachnie to nawet dwa ząbki) i siekamy na drobne kawałki. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i chwile podsmażamy - czosnek powinien puścić aromat do oleju. Wrzucamy ryż i chwilę podsmażamy. Jak ktoś ma większą cierpliwość to może ryż lekko zbrązowieć (ja niestety nie mam) i zalewamy szklanką wody (albo bulionu).
Ryż mieszamy co jakiś czas. Woda powinna się w niego ładnie wchłaniać -trzeba jej dolewać gdy już się wchłonie. Robimy podobnie jak się robi risotto. Gdy ryż jest prawie gotowy wrzucamy mieszankę chińską - można wtedy całość przykryć pokrywą, żeby mieszanka się szybciej rozmroziła. Mieszanka puści trochę wody - ryż powinien ją chłonąć. Na koniec dodajemy jeszcze kapkę oleju dodajemy soli (chyba, że wcześniej daliśmy bulionu) oraz curry. Całość mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na patelni. Danie jest pyszne.
Oczywiście, można by dodać jeszcze kurczaka, ale to taki tam zbędny dodatek :P
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- nóż i deska
- widelec
- patelnia
- talerz