Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Jajecznica na boczku

Autor: misiuziu czwartek, 4 stycznia 2007, 10:46 komentarze: (1)
Po świętach na pewno część osób przywiozła na studia wędzone mięsko albo boczek oraz jajka. Ten przepisy w pełni wykorzysta ich walory smakowe.


Składniki:
  • jajka, od 2 do 4
  • boczek wędzony
  • masło lub olej
  • cebula
  • sól i pieprz


Boczek kroimy najpierw w plasterki, a później w kwadraciki (lub inne wzorki) o długości boku mniej więcej 1cm. Jak nie dowidzisz, jak duże mają być kawałki, to zainwestuj w szkła. Można nie kroić w kosteczkę, ale pokrojone lepiej się dzieli na talerzu. Pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Ilość tłuszczu na patelni zależy od tłustości boczku (jak jest tłusty jak poseł, to nie trzeba w ogóle dawać).

Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. W między czasie przygotowaliśmy cebulkę, czyli obraliśmy ją i pokroiliśmy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnie do boczku i smażymy żeby zmiękła (zeszkliła się). Następnie wlewamy rozbełtane jajka z solą i pieprzem. Smażymy dalej jak jajecznice.

Jak się cały czas merda łopatką w jajku jak się smaży, to jajecznica będzie ładnie równo ścięta (lepiej wygląda i smakuje). Do tego polecam bułeczki z masełkiem. Takie danie na śniadanie to przeważnie standard w hotelach.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • kubek do bełtania jajek
  • to na czym jesz i czym jesz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

vinnie pisze:

13 maja 2008 20:04:00 GMT+2
Zaraz przystępuję do akcji. To będzie jajecznica na rekonwalescencję po 5 dniach picia (no i ma spełniać funkcję dodatku do przeprosin dla mojej przyszłej/niedoszłej małżonki) więc liczę, że przyniesie nieco ulgi - zarówno jej jak i mi. ;-) Pozdrawiam autora(ów)!
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) buraki (1) bułka (5) bułka tarta (13) bób (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lubczyk (1) lód (3) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) migdały (1) miód (3) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) mąka (44) nachos (1) naleśniki (3) nać pietruszki (1) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) płatki migdałowe (2) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) sól (11) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) woda (13) wódka (5) włoszczyzna (7) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) łopatka (1) łosoś wędzony (1) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?