Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Sałatka z zupki chińskiej

Autor: misiuziu czwartek, 26 lipca 2007, 20:12 komentarze: (10)
Wbrew pozorom zupka chińska nie stanowi podstawy kulinarnej studentów. Stanowi jedynie niewielki dodatek do ich diety (około 30-50%). Przepis na sałatkę z zupki chińskiej dostałem od kuzyna i przyznam się szczerze, że zrobiłem go głównie z ciekawości. Trzeba jednak przyznać, że wyszło genialne. Danie wykwitnę (pomimo nazwy) tak sao jak biżuteria.

Składniki: (porcja na 1,5-2 osoby)

  • zupka chińska, najlepiej jakaś ostra żeby było czuć jej aromat (sałatka i tak nie będzie ostra)

  • lewy cyc lub prawa pierś (z kurczaka)

  • pół niedużej główki kapusty pekińskiej

  • duży i czerwony... pomidor

  • pół puszki kukurydzy (nie wiem ile gramów, bo już wyrzuciłem puszkę)

  • tyle samo groszku, również wcześniej zapuszkowanego

  • majonez, tylko nie najtańszy z marketu bo nie można tego jeść takie nie dobre

  • olej

  • mogą być jeszcze jakieś przyprawy według uznania



Jak ktoś jadł kiedyś sałatkę z makaronem to muszę powiedzieć, że to danie smakuje podobnie. Jednak zupka chińska (wraz z przyprawami do niej) daje jakiś taki nietypowy smak.

Gotujemy wodę w czajniku. Zanim się gotuje kroimy pierś kuraka w wrzucamy na patelnie (ja mam ostatnio nowego woka, na których wszystko przypalam). Można to podlać lekko olejem. Smażymy aż będzie miękkie. Jak kończyłem smażyć to akurat zagotowała mi się woda. Kruszymy zupkę chińską i wsypujemy ją razem z przyprawami na patelnie do kuraka. Zalewamy wodą. Powinno być jej tyle, żeby makaron spuchł, ale nie pływał w wodzie. Odstawiamy na jakieś 5 minut i czasami mieszamy.

Kapustę pekińską myjemy (tak samo z resztą jak pomidora). Kroimy w kawałki, takie w sam raz na raz. Podobnie robimy z pomidorem. Groszek i kukurydzę odsączamy i podobnie jak resztę wrzucamy do miski (ja użyłem woka, żeby nie myć miski). Jak już zupka chińska naciągnie wody, wrzucamy ją razem z kurczakiem do miski.

Dodajemy dużą łyżkę majonezu i dobrze mieszamy. Jest pyszne, szczególnie jak jest świeżo zrobione. Jak zostanie to można wrzucić to co zostanie do lodówki na dzień następny.

Zamiast zupki chińskiej można użyć makaronu i przypraw. Wtedy będzie to kolejne danie z makaronem.

Jedząc można poczytać męskie spytki. Uśmiałem się przy tym blog strasznie.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • nóż i deska

  • wok lub patelnia i miska

  • łyżka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

27 sierpnia 2007 10:27:00 CEST
" Stanowi jedynie niewielki dodatek do ich diety (około 30-50%). "

A skad wiesz? ;D

Anonimowy pisze:

21 września 2007 20:14:00 CEST
Ciekawy przepis, zresztą nie tylko ten jeden. Studencką kuchnią zainteresowanych jest sporo osób, dlatego fajnie jakbyś umieścił kilka swoich przepisów na uwielbiam.pl.

Anonimowy pisze:

21 września 2007 20:54:00 CEST
A może mogę dodać jeden z Twoich przepisów do uwielbiam.pl? Ciekaw jestem co powiedzą na nie znajomi.

piotrek pisze:

2 października 2007 10:50:00 CEST
Eee... za trudne i za drogie :>

Anonimowy pisze:

18 października 2007 14:22:00 CEST
a gdzie nowe przepisy?

Anonimowy pisze:

26 października 2007 14:12:00 CEST
Właściciel obecnie jest pozbawiony dostępu do neta. Jak ta sytuacja się zmieni to będą nowe przepisy :)

Anonimowy pisze:

26 lutego 2009 19:57:00 CET
sałatka jest pyszna, znam juz ten przepis od dawna.. polecam:)

Unknown pisze:

30 maja 2010 16:21:00 CEST
Właściciel przepisu zrobił mi chętkę na sałatkę. Zaraz cisnę po vifonki ;)

Anonimowy pisze:

17 sierpnia 2010 21:02:00 CEST
Delyszys! ;P A co by tak zamiast majonezu? Sos Vinagrete?

Stalowe pisze:

13 stycznia 2011 13:45:00 CET
Znam troszkę inny przepis, bez groszku ale można dać czerwoną fasolę. A makaron z zupek to chyba najlepszy będzie AMINO :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?