Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Pierogi ruskie

Autor: misiuziu niedziela, 25 maja 2008, 20:19 komentarze: (6)
Nie chce mi się pisać strasznie, ale ostatnio odkryłem, że mam misję aby prowadzić tego bloga. Pewnie sobie pomyślicie, że chodzi o to, że studenci mogą znaleźć tutaj ratunek jak nie mają już pomysłu co ugotować, ale to nie chodzi o to. Chodzi o to, że czasami coś fajnego mi się uda ugotować, a później nie pamiętam jak to zrobiłem :P

Składniki:

  • jajko

  • 2 szklank1 mąki

  • szklanka wody



Na początek robimy farsz. Podczas robienia farszu polecam piwko. Dwa piwka.

Ciasto robi się następująco. Mieszamy mąkę, wodę i jajko. Ciasto jest zrobione :D

Wysypujemy trochę mąki na stolnicę. Ja akurat nie mam stolnicy więc wysypałem ją na blat. Wyrabiamy jeszcze trochę ciasto (wyobraźcie sobie piękne piersi kobiety i co z nimi robicie, a później to samo zróbcie z ciastem, tylko nie gryźcie sutków).

Teraz w dłoń bierzemy wałek. Wałka również nie posiadam. Zamiast wałka używam pokala Żywca. Dlaczego akurat Żywca? Bo ma równe ścianki bez jakiś wykrzywień. Rozwałkujemy kawałek ciasta (tak żeby się na blacie zmieścił), do grubości... nie wiem do jakiej grubości. Połowy grubości zeszytu 60 kartkowego. Pokalem wycinamy kółeczka, nakładamy farszu i zaklejamy. Operację powtarzamy do wyczerpania ciasta lub farszu.

UWAGA: Wszytko co nie powinno się przykleić do ciasta posypujemy mąką (nie dotyczy ścian).

Pierożki wrzucamy do gotującej, osolonej wody i delikatnie mieszamy co jakiś czas. Jak wypłyną (bez żadnej kamizelki ratunkowej) znaczy są już dobre i można je wyławiać. Kładziemy je na talerzu lub półmisku (półmisek - połowa miśka). Nie kładziemy jednego na drugim, bo się posklejają. Operacja się zapętla while(ilosc_surowych_pierogów).

I to w sumie wszystko. Nie licząc bałaganu w kuchni (mąka jest wszędzie).

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • cała kuchnia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

27 maja 2008 04:40:00 GMT+2
Nareszcie!
Więcej, więcej!

misiuziu pisze:

31 maja 2008 14:39:00 GMT+2
Postaram się :)

Anonimowy pisze:

2 czerwca 2008 21:04:00 GMT+2
no coz, tyle miesiecy czekania, a taki prosty przepis.. juz wczesniej sprawdzilem u Pascala ;P

misiuziu pisze:

2 czerwca 2008 21:39:00 GMT+2
Tylko ja nie jestem Pascal i mi za to nie płacą.

Anonimowy pisze:

10 stycznia 2009 14:25:00 GMT+1
wiesz zzamiast poprostu wody daj wrzatek :) wychodzi takie delikatne i lepsze ciasto :)

Anonimowy pisze:

29 czerwca 2010 15:41:00 GMT+2
jak dodajesz jajko do ciasta wychodza gnioty ja uzywam staroukrainskiego rodzinnego przepisu wrzatek maka sol
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?