Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Ekspresowe mrożenie wódki

Autor: misiuziu piątek, 21 sierpnia 2009, 22:13 komentarze: (8)
-Zośka, kurwa ja zaraz kogoś wypierdolę z tej roboty, kto podał ciepła wódkę?
-Pan Prezes lubi ciepłą.
-Od dzisiaj nie lubię.


Tak to było w Nikosiu. Żeby Zośka nie straciła pracy to dzisiaj sposób na szybkie mrożenie wódki (lub dowolnego innego napoju).

Składniki:

  • woda

  • lód

  • sól

  • wódka (lub inny napój)



Do pojemnika (np. miska) wkładamy wódeczkę. Następnie zasypujemy to lodem i zalewamy wodą. Teraz dosypujemy sporo soli. Mieszamy i czekamy jakieś 10-15 minut. Mamy zimną wódeczkę.

Jak to działa?

Roztwór wody i soli ma niższą temperaturę topnienia. Co za tym idzie, lód się strasznie szybko się rozpuszcza (musi być sporo soli). Każda substancja zmieniając stan skupienia w górę(czyli topiąc się lub wrząc) musi pobrać energie z otoczenia. Najbliższym otoczeniem jest butelka z wódeczką, więc z niej zostaje pobrana energia w postaci ciepła. A ponieważ woda jest specyficzną substancją - potrzebuję niesamowicie dużo tej energii. Co za tym idzie - dużo ciepła z wódki.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • miska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

grazyna pisze:

21 sierpnia 2009 23:02:00 GMT+2
O, dzięki! Mój mąż bardzo nie lubi ciepłej wódki!

aga-aa pisze:

22 sierpnia 2009 09:48:00 GMT+2
dziękować dziękować za świetną radę! bardzo życiową i przydatną!
dobrze, że napisałeś zasadę działania zjawiska, bo już zamierzałam o to pytac ;)

Adrijah pisze:

22 sierpnia 2009 12:10:00 GMT+2
ja tak chłodziłam puszkę z colą (sprawdzałam czy na youtube nie kłamią :P i.. nie kłamią :) ale wódki jeszcze tak nie mroziłam. jakoś mi się z nią nigdy nie spieszy, więc może poleżeć w zamrażarce troche ;)

Ewa pisze:

25 sierpnia 2009 22:23:00 GMT+2
czy to działa znacząco szybciej niz wstawienie butelki do zamrażarki?

misiuziu pisze:

25 sierpnia 2009 23:01:00 GMT+2
Tak, znacząco szybciej. To co Ci się uda zrobić z tym sposobem w 15 minut, zamrażalnik zdziała w godzinę lub więcej.

więcek pisze:

30 października 2010 00:58:00 GMT+2
jest szybsza metoda :) wystarczy wódkę potraktować gaśnicą :)

misiuziu pisze:

30 października 2010 01:08:00 GMT+2
Z tą gaśnicą to nie wpadłbym na to :) Pewnie dlatego, że nie mam pod ręką gaśnicy :P

Tak czy siak - pomysł genialny :)

Anonimowy pisze:

2 września 2016 14:04:00 GMT+2
pierwsze zdanie - chyba jednak "wyższą " temperaturę topnienia
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?