Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Calzzone - przepis konkursowy

Autor: misiuziu sobota, 29 stycznia 2011, 22:57 komentarze: (1)
Kolejny przepis konkursowy (tutaj więcej info o konkursie). Tym razem od Anki z Opola. To ja może będę cytował :)

Studiuję edukację artystyczną w zakresie sztuk plastycznych. jestem na 2gim roku i powinnam się uczyć na metodykę edukacji plastycznej i skończyć rzeźbę. To zrobiłam calzzone. Efekt jest taki, że z racji bycia blondynką obdarzoną cycem, którego ekspozycja powinna mi pomóc w zdobyciu zaliczenia "na piękne oczy i oczy" bo nie uśmiecha mi się uczyć, kiedy mogę się nie uczyć :)

CIASTO na 3 osoby - kobietki i facet jedzący każde ilości jak prosię tuczne :) + dziewczyny mają co zjeść na śniadanie z tego obiadu

  • 400 jakiejś miary mąki co dla mnie znaczy pół kilo bez trochę

  • żółtko jajka (białko zostawić)

  • mleko 200 ml a dodałam jeszcze pół kubka z łyżką masła (margaryny do smarowania)

  • drożdże tak niecałe pół kostki

  • łyżka cukru

  • łyżeczka soli

  • i efekt specjalny - ciasto się doprawia bazylią tak z łychę, i pieprzem tak trochę i jeszcze co się chce





Miesza się to wszystko, jak się lepi do łap to dodać trochę mąki aż się lepić przestanie i odstawia w ciepluchne miejsce w naczyniu co go czymś przykryć trzeba tak na pół godziny a może więcej aż się zrobi nabrzmiałe i cudnie duże i ach!

FARSZ
myślę, że co się da to będzie dobrze
ja dałam:

  • 6 kabanosów pociętych

  • boczek 9 plasterków w kostkę pociętych

  • 3 plasterki szynki w kostkę

  • 2 kawałki papryki konserwowej

  • 1 cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • pieczarki z 5 sztuk

  • resztka obiadu chyba z poniedziałku: KURZY CYCEK z pieczarkami w śmietanie

  • kukurydza pół puszki

  • przyprawy różne takie co by było dobre



i to się wszystko miesza.




Wałkuje się flaszką ciasto (podzielone wcześniej na tyle kawałków ile calzzone chcieć my chcemy) w kółko. Ważne, aby zadbać o namączanie zarówno flaszki jak i blatu stołu co by się nie kleiło. Dajemy owy placek na blachę, tak żeby pół placka co jest częścią przykrywającą raczej nie dotykał blachy i w tym momencie włączyć piekarnik na 200 stopni dajemy na blachę farsz jak na pieroga posypujemy serem żółtym
i następuje element zamknięcia tego - robimy to z pieśnią na ustach dobrze działa woda bo skleja ciasto na koniec maluje się delikatnie zbełtanym białkiem i sru do piekarnika na około 20 minut.




Zbrudzone naczynia i nie tylko - to się tylko wydaje, że dużo, bo:

  • garnek w którym mieszałam ciasto

  • deska i nóż

  • patelnia gdzie mieszało się farsz

  • łycha do mieszania farszu

  • kubek na mleko

  • i 3 talerze i 3 noże co się jadło


i już :)

A ja muszę, no muszę dodać dwa słowa :P Określenie "sru do piekarnika" mnie zmiażdżyło :) Co do egzaminu i jego zdawania na piękne "oczy" - trzymamy "oczy"... znaczy ten, kciuki chciałem powiedzieć :P Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Daria i Jarek pisze:

30 stycznia 2011 01:39:00 CET
Pojechany post - usmialismy sie w pas!!! A ostatnie zdjecie (wykonane chyba na kanapie) na troszke zamalym talerzyku :) i chyba z wielka giwera jest odjazdowe... gotuja studenty gotuja!!!! buhahahahah
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?