Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Ajsówka - wódka na cukierkach

Autor: misiuziu sobota, 7 maja 2011, 12:52 komentarze: (8)
Na samym początku wtrące coś chamsko - tutaj można załatwić sobie reklamę na tej stronie - zachęcam do obejrzenia :). Koniec wtrącenia :)

Będąc w domu na święta, rozmawiałem z kuzynem na temat picia i nie picia (takie tam rozmowy). Było też na temat robienie wódek z ruskiego spirytusu i nie tylko. I opinia mojego kuzyna - "Cytrynówka jest dobra, ale wszyscy ją piją. My pijemy ajsówkę - nikt takiej nie ma i wszyscy zazdroszczą :) ". No to przepis na ajsówkę będzie - na juwenalia jak znalazł :)

Składniki:
  • dwie paczki cukierków
  • litr spirytusu
  • woda

Specjalnie nie podawałem ilości wody - można się trochę pobawić procentowością :). Standardowo powinno wychodzić około 35-45% (tak przynajmniej logicznie mi się wydaję). Wodę gotujemy i do gorącej wrzucamy cukierki (w tym sklepie możecie zobaczyć o jakie cukierki chodzi, wpisując w wyszukiwarkę "Storck Ice Fresh"). Ważna rzecz - to muszą być dokładnie te cukierki - kuzyn robił "próby" na odpowiednikach z biedronki - nie wyszły najlepiej.

Cukierki będą strzelać - pękać od ciepła. Jak się rozpuszczą to standardowo mieszamy otrzymany roztwór ze spirytusem. Powinno być dość mętne (takie ma być). Następnie chłodzenie i impreza :)

A na koniec pozdrowienia dla Karola, od którego mam przepis :)

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • miska (lub coś) do mieszania roztworu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

shy pisze:

7 maja 2011 13:37:00 GMT+2
robiłam taka na swoją osiemnastkę.. o rezultatach jej picia lepiej wspominać nie będę :P
PS. można ja też zrobić z landrynkami owocowymi - bardziej babska, ale pyszna (o ile tak można powiedzieć o wódce:) )

Maggie pisze:

7 maja 2011 18:56:00 GMT+2
W ostatnia noc sylwestrowa landrynkowa wodka byla hitem - kilka rodzajow, kazdy z innego koloru cukierkow. I byla pyszna! Na tych "lodowatych" cuksach jeszcze nie robilam. Ale zrobie na pewno :)

Avelina pisze:

7 maja 2011 20:22:00 GMT+2
lubię robić takie różne mikstury, choć sama nie piję alkoholu, ale za to szybko znajduję chętnych do degustacji

Trzcinowisko pisze:

7 maja 2011 22:35:00 GMT+2
no ciekawe:)

misiuziu pisze:

7 maja 2011 22:53:00 GMT+2
Wystarczy wspomnieć o alkoholu i naglę się wszytkim przypomina, że można komentować przepisy :P

zielaż pisze:

2 lutego 2012 13:52:00 GMT+1
Mam pytanko jaka gramatura opakowania cukierków w przepisie jest że 2 opakowania na rynku są dostępne różne opakowania

misiuziu pisze:

2 lutego 2012 14:18:00 GMT+1
A jakie są te opakowania? Powiem szczerze, że nie pamiętam, ale jak podasz gramatury to Ci odpowiem :)

Anonimowy pisze:

10 marca 2012 10:24:00 GMT+1
już taką piłam jest nieziemsko dobra tylko że my ją nazwaliśmy miętówka :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) buraki (1) bułka (5) bułka tarta (13) bób (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lubczyk (1) lód (3) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) migdały (1) miód (3) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) mąka (44) nachos (1) naleśniki (3) nać pietruszki (1) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) płatki migdałowe (2) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) sól (11) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) woda (13) wódka (5) włoszczyzna (7) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) łopatka (1) łosoś wędzony (1) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?