Fasolowe brownies z sosem czekoladowym a'la gruszka z fartuszka (czyli ja :)). Przepis ten pochodzi z mojego bloga (http://gruszkazfartuszka.blox.pl) i oświadczam, że posiadam do niego jak i do dołączonego zdjęcia pełne prawa!
Składniki na brownie:
- 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
- 1/4 szklanki migdałów zmielonych na mąkę
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 3 czubate łyżki słodziku
- 5 łyżek kakao
- 1 tabliczka mlecznej czekolady Wedla
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
Czekoladę drobno pokruszyć i wrzucić razem ze wszystkimi składnikami do blendera. Całość dokładnie zmiksować, aż masa będzie gładka, bez grudek. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach około 20x20 cm (wyjdzie około 9 porcji). Piec 35 minut w temperaturze 180 st.
Składniki na sos czekoladowy:
- 70 g mlecznej czekolady Wedla
- 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany kremówki
- łyżka masła
W rondelku, na małym ogniu rozpuścić masło i dodać do niego pokruszoną czekoladę. Mieszając energicznie pilnować, żeby się dobrze rozpuściła ale też nie przypaliła! Dodać żółtko i kremówkę. Dalej mieszając połączyć wszystkie składniki, tworząc jednolitą masę. Sos zdjąć z ognia i polać nim porcje brownie. Koniecznie podawać na ciepło!