Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Kuskus z czymkolwiek

Autor: misiuziu środa, 6 grudnia 2006, 19:31 komentarze: (4)
Dostałem maila.

W sumie na tym mógłbym skończyć posta, ale by było nudno. Dostałem przepis na kuskusa od Marty (nie podaje nazwiska bo nie wiem czy mogę). Nie lubię kaszy, ale to było wypaśne. I bardzo tanie. Za 5,50zł najadły się 3 osoby.

Składniki :
  • kuskusa, 25dag
  • trzy najtańsze kiełbaski, albo inne mięso upolowane własną bronią
  • 30dag włoszczyzny mrożonej na wagę
  • dwie kostki rosołowe (warzywne)
  • olej lub masło


Robi się koło (z kołem) 15 min (z przerwą na kawę).

Kiełbaski kroimy w kostkę (najpierw w plasterki a później na cztery). Wrzucamy na gorący tłuszcz na patelni. Podsmażamy.

Smażąc gotujemy wodę w czajniku elektrycznym (albo nie elektrycznym).

Do podsmażonej kiełbaski wrzucamy włoszczyznę (może to być cokolwiek innego, jakieś warzywa czy coś zielonego). Mieszamy wszystko razem i podgrzewamy mieszając.

Zagotowaną wodę (około litra +- 0,5) wlewamy do dużego garnka i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy chwilkę mieszając, póki się nie rozpuszczą. Wtedy wyłączamy gaz, wsypujemy kuskus do garnka i mieszamy.

Czekamy aż kuskus (fajne słowo swoją drogą) napęcznieje (mieszamy go troszkę). Jak już wypije cały bulion wrzucamy z patelni kiełbaskę z warzywami i mieszamy.

Można dodać jakieś przyprawy do smaku (powinno być dostatecznie słone, ale pieprzu można dosypać).


Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • talerz
  • patelnia
  • garnek
  • deska do krojenia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Zło i Niedobro pisze:

7 grudnia 2006 23:07:00 GMT+1
HA!
cieszę się, że smakowało :)
sama wypróbuję Twoją wersję :)
pozdrawiam
Marta

Anonimowy pisze:

1 października 2007 01:20:00 GMT+2
Czy dopuszczalne jest pokrojenie kiełbaski najpierw wzdłuż, a później w poprzek, na plasterki??
Wydaje się, że mój projekt racjonalizatorski pozwoli zaoszczędzić cenny czas. Tylko co na to autor(ka)przepisu. Pytam ze względu na prawa autorskie...

Koriś pisze:

16 listopada 2007 15:49:00 GMT+1
Nie lubię zwykłej kaszy, ale kuskus to co innego :) a wielką jego zaletą jest sposób przygotowywania: zalać wrzątkiem i poczekać 3-5 minut :) ja dodaję troszeczkę kostki rosołowej. no i tak przygotowany jem albo z gotową mieszanką warzyw mrożonych (+kiełbaski lub kurczak lub ser żółty) lub sama przygotowuję podsmażone kawałki kurczaka/indyka/kiełbaski + cebulka, potem do woku dolewa się trochę wody i dorzuca marchewkę (musi się najdłużej gotować, więc się ją dorzuca krojąc resztę), paprykę i pomidor, na koniec można dorzucić cukinię ale nieobraną i w sporych kawałkach, inaczej całkiem się rozpadnie, no i koncentrat pomidorowy lub jakiś sosik... no i oczywiście przyprawy: papryka, imbir, kardamon, kurkuma, pieprz... lubię eksperymentować, więc za każdym razem wygląda to trochę inaczej :) jak się przygotuje taką pyszność w większej ilości to można ją następnego dnia zjeść także z ryżem czy makaronem :)

Koriś

PS fajny blog ^_^ bardzo przypadł do gustu mi i współlokatorom ^_^

Anonimowy pisze:

28 kwietnia 2011 02:34:00 GMT+2
Wlasnie zamierzam robic "Twoje " racuchy ,wygladaja inaczej niz te co robilam dotej pory,
Gosia
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?