Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Krasna Muta, czyli "PCMIWDT"

Autor: misiuziu poniedziałek, 23 lipca 2007, 22:10 komentarze: (4)
Wakacje bez neta mi się skończyły. Znaczy wakacje trwają dalej, ale ja mam już neta. Werbując chętnych do pisania bloga dostałem przepis od kumpla na coś pysznego (mocno grzeje). Poniższy przepis jest Kuby (mail do niego to koobaks@konto.pl). Interesuje się muzyka klasyczna, więc zapraszam wszystkie chętne panie do pisania do niego maili w celu rozmowy na ten temat (po za tym dobrze gotuje). A teraz przepis w wersji otrzymanej od Kuby.

„Będąc na pewnym wyjeździe poczęstowano mnie owym wielce szacownym trunkiem. Na pytanie co to jest, kolega szybko wyartykułował mi "pcmiwdt", po czym rozwinął ów skrót: "pokaż co masz i wlej do termosa". Idealny w przypadku, gdy posiada się dużo resztek trunków wysokoprocentowych, a posiadacz nie wie, co z nimi zrobić.

Składniki:

  • 1.5 l słodkiego wina czerwonego

  • 1 l łagodnego (w smaku) piwa

  • 0.25 - 0.5 l mocnego alkoholu (wódki)j

  • sok owocowy o




Ogólne zalecenia są takie, żeby zastosowane składniki nie były lichej jakości. A przynajmniej tzw. "mocny alkohol".
1. Wlewamy wszelkie alkohole do kotła odpowiednich rozmiarów.
2. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku sokiem owocowym. Nie próbować zbyt wiele.
3. Napój nadaje się do spożycia bezpośrednio po przyrządzeniu, jednak dobrze jest, gdy się przegryzie z 24h.

W wersji turystycznej napełnia się termos. Zazwyczaj starcza na obczęstowanie całego autokaru. W sytuacji, gdy się skończy (a dopiero spróbowało 5 dusz), należy przejść się po autobusie, zlać co kto ma (a na pewno ma), wstrząsnąć (dlatego termos jest rozwiązaniem idealnym) i można częstować dalej. Procedurę się powtarza do uzyskania wesołego autokaru lub wyczerpania zapasów.
Istnieje grupa ludzi, którzy nie mogą mieszać piwa z winem itd... Zazwyczaj nie tyczy się to Krasnej. Zwłaszcza w sytuacji, gdy skład owego trunku jest nieznany.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • garnek lub termos



A Kuba wygląda tak:
Kuba

Co do Krasnej Muty – jest pyszna, szczególnie jak jest zimno. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

szpaqowsky pisze:

16 października 2007 20:09:00 GMT+2
dobre je to je:D
na pewno sprawdzę przy weekendzie!

Bezka pisze:

21 stycznia 2008 17:27:00 GMT+1
A ja do tego pysznego napoju zawsze podaję nachosy chili z salsą pomidorową delecty:D pasuje!!

misiuziu pisze:

21 stycznia 2008 20:06:00 GMT+1
Do tego pysznego napoju wszystko pasuje :P

Szczególnie jak się go za dużo wypije :P

Anonimowy pisze:

7 sierpnia 2009 05:48:00 GMT+2
polecam mieszankę:
litr piwa
litr/pol wódki
litr re bulla
litr/pol soku malinowego
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?