„Będąc na pewnym wyjeździe poczęstowano mnie owym wielce szacownym trunkiem. Na pytanie co to jest, kolega szybko wyartykułował mi "pcmiwdt", po czym rozwinął ów skrót: "pokaż co masz i wlej do termosa". Idealny w przypadku, gdy posiada się dużo resztek trunków wysokoprocentowych, a posiadacz nie wie, co z nimi zrobić.
Składniki:
- 1.5 l słodkiego wina czerwonego
- 1 l łagodnego (w smaku) piwa
- 0.25 - 0.5 l mocnego alkoholu (wódki)j
- sok owocowy o
Ogólne zalecenia są takie, żeby zastosowane składniki nie były lichej jakości. A przynajmniej tzw. "mocny alkohol".
1. Wlewamy wszelkie alkohole do kotła odpowiednich rozmiarów.
2. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku sokiem owocowym. Nie próbować zbyt wiele.
3. Napój nadaje się do spożycia bezpośrednio po przyrządzeniu, jednak dobrze jest, gdy się przegryzie z 24h.
W wersji turystycznej napełnia się termos. Zazwyczaj starcza na obczęstowanie całego autokaru. W sytuacji, gdy się skończy (a dopiero spróbowało 5 dusz), należy przejść się po autobusie, zlać co kto ma (a na pewno ma), wstrząsnąć (dlatego termos jest rozwiązaniem idealnym) i można częstować dalej. Procedurę się powtarza do uzyskania wesołego autokaru lub wyczerpania zapasów.
Istnieje grupa ludzi, którzy nie mogą mieszać piwa z winem itd... Zazwyczaj nie tyczy się to Krasnej. Zwłaszcza w sytuacji, gdy skład owego trunku jest nieznany.
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- garnek lub termos
A Kuba wygląda tak:
Co do Krasnej Muty – jest pyszna, szczególnie jak jest zimno.