"Dzień bez pomidora to dzień stracony"
moja koleżanka Kamila
Wspominając owe przełomowe słowa prezentuję poniższy przepis.
Nacinamy bardzo delikatnie skórkę pomidora, oparzamy wrzątkiem i obieramy. Wycinamy twardy ogonek i kroimy w kostkę.
Cyc myjemy, wycinamy ścięgna i tłuszcz. Kroimy w kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną pierś i obsmażamy. Solimy, pieprzymy, hojnie sypiemy zielem. Podduszamy odrobinę. Dodajemy pomidory (włącznie z sokiem, który ewentualnie się puścił), dusimy ponownie i doprawiamy odrobiną magii, solą, pieprzem i ziołem do smaku.
Na tym się kończy wielkie gotowanie o ile uprzednio przygotowaliśmy ryż lub ziemniaki młode.
- Składniki (na jedną porcję):
- 1 cyc kurczęcy
- 1 średni, mięsisty pomidor
- olej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, magii
Nacinamy bardzo delikatnie skórkę pomidora, oparzamy wrzątkiem i obieramy. Wycinamy twardy ogonek i kroimy w kostkę.
Cyc myjemy, wycinamy ścięgna i tłuszcz. Kroimy w kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną pierś i obsmażamy. Solimy, pieprzymy, hojnie sypiemy zielem. Podduszamy odrobinę. Dodajemy pomidory (włącznie z sokiem, który ewentualnie się puścił), dusimy ponownie i doprawiamy odrobiną magii, solą, pieprzem i ziołem do smaku.
Na tym się kończy wielkie gotowanie o ile uprzednio przygotowaliśmy ryż lub ziemniaki młode.
- Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- wok
- deseczka
- nóż
- łyżka drewniana