Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Kaszanka z cebulą

Autor: misiuziu środa, 3 lutego 2010, 18:49 komentarze: (4)
Bardzo mnie kusi żeby opisać jak się robi kaszankę od podstaw, ale na razie się powstrzymam :)

Składniki:

  • kaszanka

  • cebula

  • olej



Kaszanka jest bardzo smaczna, ale pod warunkiem, że ją się dobrze przygotuję. Nie znoszę np. po prostu ugotowanej kaszanki. Jedyny akceptowalna opcja, to kaszanka smażona - taką właśnie teraz opiszę.

Na początek obieramy cebulę i drobno siekamy. Musi ona być naprawdę drobno posiekana. Wrzucamy ją na olej (który wcześniej podgrzaliśmy) i smażymy, póki się nie zeszkli. Jak już będzie w sam raz to trzeba wrzucić kaszankę.

Zapomniałem powiedzieć, że ja leję całkiem sporo oleju (a brzuch później jest ślicznie okrągły). Kaszankę wrzucamy na dwa sposoby. Sposób pierwszy zakłada wyjęcie całej wnętrzności i wrzucenie jej na patelnie (to mój ulubiony sposób). Drugim sposobem jest pokrojenie kaszanki w szerokie plastry i smażenie ich z dwóch stron (flak jest wtedy podsmażony i można go zjeść)

Kaszankę rozwaloną (taką bez flaka) doprawiamy pieprzem ziołowym i majerankiem. Nie robimy tego jeśli macie domową kaszankę, która jest odpowiednio przyprawiona. Mieszamy to i smażymy. Aż nabierze ciemniejszego koloru. Wtedy jest gotowa.

Polecam jeść ją z świeżą bułką z masłem. Pycha!

A teraz kawałek tekstu, którego nie musisz czytać - nikt Cię do tego nie zmusza. ESKK teraz (albo i wcześniej już) udostępnia darmowe lekcje próbne (tutaj np. są lekcję angielskiego). Ale nie licz na to, że jak się zapiszesz, to od razu będziesz znaj język. I tak się trzeba uczyć :P

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • deska i nóż

  • widelec

  • patelnia

  • talerz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

19 sierpnia 2010 20:33:00 CEST
Zgadza się, to jest pycha.Jest jeszcze jedna/dwie wersje podania kaszanki. Gotowana z ketchupem - to 1 możliwość. A druga - można ją podać także jako...sos, do ziemniaków. Typowe danie obiadowe.

Wiolasilican

Anonimowy pisze:

21 kwietnia 2011 04:37:00 CEST
Obrzydlistwo!!! Jak mozna to jeść? Zrzygam się zaraz....

Anonimowy pisze:

24 lutego 2012 14:48:00 CET
a jak dlugo trzeba smażyć kaszanke? :P

misiuziu pisze:

24 lutego 2012 16:27:00 CET
Aż będzie ciepła :) Ogólnie kaszanka jest wcześniej ugotowana, więc można by ją zjeść nawet nie grzejąc (tylko wtedy jest mało smaczna).
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?