Składniki:
- kaszanka
- cebula
- olej
Kaszanka jest bardzo smaczna, ale pod warunkiem, że ją się dobrze przygotuję. Nie znoszę np. po prostu ugotowanej kaszanki. Jedyny akceptowalna opcja, to kaszanka smażona - taką właśnie teraz opiszę.
Na początek obieramy cebulę i drobno siekamy. Musi ona być naprawdę drobno posiekana. Wrzucamy ją na olej (który wcześniej podgrzaliśmy) i smażymy, póki się nie zeszkli. Jak już będzie w sam raz to trzeba wrzucić kaszankę.
Zapomniałem powiedzieć, że ja leję całkiem sporo oleju (a brzuch później jest ślicznie okrągły). Kaszankę wrzucamy na dwa sposoby. Sposób pierwszy zakłada wyjęcie całej wnętrzności i wrzucenie jej na patelnie (to mój ulubiony sposób). Drugim sposobem jest pokrojenie kaszanki w szerokie plastry i smażenie ich z dwóch stron (flak jest wtedy podsmażony i można go zjeść)
Kaszankę rozwaloną (taką bez flaka) doprawiamy pieprzem ziołowym i majerankiem. Nie robimy tego jeśli macie domową kaszankę, która jest odpowiednio przyprawiona. Mieszamy to i smażymy. Aż nabierze ciemniejszego koloru. Wtedy jest gotowa.
Polecam jeść ją z świeżą bułką z masłem. Pycha!
A teraz kawałek tekstu, którego nie musisz czytać - nikt Cię do tego nie zmusza. ESKK teraz (albo i wcześniej już) udostępnia darmowe lekcje próbne (tutaj np. są lekcję angielskiego). Ale nie licz na to, że jak się zapiszesz, to od razu będziesz znaj język. I tak się trzeba uczyć :P
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- deska i nóż
- widelec
- patelnia
- talerz