Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Lancz-ekłipment na podróż

Autor: koobak piątek, 29 sierpnia 2008, 13:13 komentarze: (3)
Składniki:

  • Bułki

  • Mięso bez kości (np. filet z kurczaka)

  • olej

  • pieprz, sól, bazylia, oregano

  • kukurydza konserwowa

  • gorszek konserwowy

  • papryka świeża

  • oliwki

  • majonez



Mięso umyć, wyciąć co trzeba (żyłki i inne niefajności), pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej, obsmażyć, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Podusić do miękkości i na koniec dodać jeszcze ziół. Schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby mięso wchłonęło aromat ziół.

Do wystudzonego mięsa dodać kukurydzę, groszek, paprykę pokrojoną w kostkę, oliwki i majonez (ale tyle, żeby to nie ociekało nim). Wymieszać.

Bułki rozcinamy tak, jak do smarowania, aby powstały kieszonki (czyli nóż może rozciąć ok 5 cm skórki na wylot i potem manewrujemy nim w środku tak, by rozdzielić bółkę na pół, ale nie rozciąć więcej skórki). Dodatkowo dobrze jest wybrać trochę miąższu ze środka, żeby więcej się zmieściło. Następnie każdą bułkę nadziewamy: najpierw trochę samego majonezu, żeby zbyt suche nie było, potem łyżeczką pakujemy zawartość. Ogólnie, to w ten sposób można zapakować sobie na podróż każdą sałatkę. Trza mieć ino na uwadze fakt, żeby nie była zbyt wilgotna, bo wycieknie i będzie mokro w plecaku/bagażu/czymkolwiek.

Na koniec nie pozostaje już nic innego jak wyjaśnianie współtowarzyszom, jakie to zajebiste bułki się właśnie zjada. Ewentualnie jakim fantastycznym daniem raczy się wybranego/wybraną współtowarzysza/współtowarzyszkę podróży.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • patelnia

  • nóż, łyżka

  • miska

  • deseczka do krojenia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Aque pisze:

4 września 2008 14:46:00 CEST
W którą stronę wg. ciebie kroi sie bułki żeby powstały kieszonki, bo jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić tak, żeby nie wyciekało, jeśli nie zapakowane szczelnie w woreczek... Tak, jak do smarowania, na płasko? Czy w poprzek? Inaczej jeszcze?
Ale poza tym - genialny pomysł! ^^ Wypróbuję w ramach śniadania do szkoły :P

misiuziu pisze:

4 września 2008 15:22:00 CEST
Z rozcięciem chodzi o to żeby zrobić niewielkie rozcięcie na boku bułki.

Przynajmniej tak Kuba mi mówił jak opowiadał o tych kanapkach :)

kikokos pisze:

17 maja 2009 10:33:00 CEST
przepisy bardz ok :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?