Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Surówki - baza II

Autor: koobak środa, 20 sierpnia 2008, 17:17 komentarze: (2)
Słoneczne i kamieniste plaże szerokości 1 metra na Sardyni skłaniają do refleksji nad własnym menu. A jak już kiedyś zauważyłem, nie ma nic lepszego niż chłodna i smaczna surówka. Czas na bazę II.
Składniki:

  • sałata (lodowa, masłowa, byle sałata)

  • śmietana

  • sól i pieprz



Każdy zna przepis na sałatę ze śmietaną. Gdyby ktoś miał wątpie, to przytoczę ów przepis. Umyte liście jakiejkolwiek sałaty dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy, dodajemy śmietanę, chłodzimy i gotowe. Niektórzy lubią tą wersję na słodko. Zamiast solenia się słodzi. Osobiście nie polecam (bo nie lubię). Dla uatrakcyjnienia takiej prostej potrawy można użyć różnych sałat o kolorowych liściach. Taką mieszankę można użyć również jako bazę wyjściową surówek.

Do rozdrobnionych liści sałaty można dodać takie rzeczy, jak starta lub pokrojona w plasterki marchewka, rzodkiew, ogórek (najlepiej ze skórką), rodzynki...

Z autopsji wiem, że koniecznie trzeba zachować umiar w dodawaniu dodatków. Sałata powinna stanowić najważniejszą część potrawy, a reszta tylko dla dopicowania. W przypadku marchewki trzeba unikać marchewki bezsmakowej a nawet gorzkiej. Jako sosik można dać sos winegret. Ale najlepsze jest jednak w wersji tradycyjnej - ze śmietaną. Drobno posiekane oliwki zielone, dodadzą nowego wymiaru.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • miska

  • łyżka

  • nóż

  • tarka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

21 sierpnia 2008 15:28:00 CEST
Fuj. Sałata jest smaczna dopiero gdy na trochę słodko kwaśno. Czyli tak:
Śmietana, cukier, sól, pieprz, kwasek cytrynowy. Cukru najwięcej, innych mniej, kwasek musi być dobrze wyczuwalny w sosie. Polecam :)t

Olga Cecylia pisze:

24 sierpnia 2008 01:13:00 CEST
Kwestia gustu. Ja nie znoszę ani na słodko, ani na kwaśno, za to z prawdziwą kremówką - pycha.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?