Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Surówki - baza I

Autor: koobak czwartek, 7 sierpnia 2008, 17:17 komentarze: (3)
Lato w pełni, żar się z nieba lał hektolitrami. Na taką pogodę nie ma nic lepszego, jak chłodna i pyszna surówka prosto z lodówki. Przygotowana z zakupów poczynionych w okresie bardziej sprzyjającej aury (czyli podczas takiego ochłodzenia, jakie obserwujemy ostatnio).

Składniki:

  • kapusta (pekińska, biała, czerwona)

  • warzywa i owoce nadające się do jedzenia na surowo

  • majonez lub olej

  • sól, pieprz i inne przyprawy (ziółka)



Zielsko
Najmniej twórczy jest początek. Trzeba pokroić w cienkie paski kapustę. Poszatkowaną kapustę wrzucamy partiami do miski, lekko solimy i ugniatamy pałką. Dorzucamy kolejną porcję, solimy i ugniatamy. I tak aż zużyjemy tyle kapusty, ile planowaliśmy. Kapusta musi puścić soczek, więc odkładamy ją spokojnie na bok. Niech się puszcza, a my w tzw. międyczasie zajmiemy się uatrakcyjnianiem surówki.

Atrakcyjność wizualna - im bardziej kolorowo, tym ładniej. Do kapusty białej lub pekińskiej warto dodać coś, co ma żywe kolory. A więc: marchewka, rzodkiewka, pomidor, papryka (czerwona lub zielona). Do kapusty czerwonej można dodać por, białą rzodkiew (rzepę), paprykę (białą, żółtą lub zieloną) itd... Kroimy odpowiednio do specyfiki warzywa. Marchewki, rzodkiewki i inne tego typu można zetrzeć na grubej tarce. Paprykę, pomidory do pokrojenia (ale kawałki w takich rozmiarach by się zmieściły w buzi bez zbędnej gimnastyki).

Atrakcyjność smakowa (i aromatyczna) - tłumaczyć nie trzeba. Warto pomyśleć o składnikach, które spowodują, że surówka nie będzie "sucha". A więc:
*jabłko - najlepiej kwoskowe i soczyste w smaku,
*cebula - mała ilość podkreśli smak, ale trzeba uważać, by nie porzedawkować; najlepiej zetrzeć cebulę na tarce o grubych oczkach, po czym solidnie posolić i popieprzyć ją przed dodaniem
*sok z cytryny

W imię atrakcyjności aromatyczno-smakowej można dodawać różne owoce (banany, truskawki, ananasy, gruszki, śliwki...) i inne dodatki (rodzynki, migdały, suszone owoce, orzechy - koniecznie sparzone i odpowiednio rozdrobnione).

Małe różyczki surowego kalafiora, młody groszek zielony, szczypior, natka pietruszki, koper...

Warto pamiętać, żeby w wyniku dodawania kapusta nie stała się dodatkiem oraz, żeby nie dodać zbyt dużo różnych dodatków.
Teraz możńa wszystko z kapustą wymieszać.

Przyprawy
Przyprawianie - etap ostatni. Przyprawia się standardowo solą i pieprzem. W przypadku, gdy surówka jest zbyt mało soczysta dobrze jest posłodzić surówkę cukrem (żadnym obrzydliwym słodzikiem). Jeśli surówka jest mdła w smaku, warto dodać sok z cutryny. Wszystko, oczywiście, z umiarem. Mieszamy ponownie i kontrolujemy smak.

Sosik
Po tym, jak zostało już wszystko, co trzeba, dodane, a surówka już smakuje trzeba zrobić do tego wszystkiego jakiś sos.
Najprostsze to dodać kilka łyżek oleju wymieszać i schłodzić.
Inne propozycje, to zamiast oleju dodać majonezu (nie za dużo, żeby nie zdominował smaku), sosu winegret. Oprócz tego można poeksperymentować z chrzanem tartym, musztardą, sosem tabasco... Cokolwiek fantazja przyniesie.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • miska

  • nóż

  • deska

  • tarka

  • łyżka

  • pałka do ugniatania(?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

13 sierpnia 2008 02:10:00 GMT+2
ja z innej beczki
bardzo prosze o odpowiedz na moje pytanie o statystyke odwiedzenia bloga
w jaki sposób sie dowiedzieć ile osób odwiedza blog
nie moge odnalezć tej opcji bardzo prosze o odpowiedz na moje pytanie o statystyke odwiedzenia bloga
mój mail mejkmejk@gmail.com

Anonimowy pisze:

14 sierpnia 2008 18:21:00 GMT+2
Gotowanie jest proste, ale gotowanie dobrych potraw wymaga dobrych przepisów. Gotuj smacznie i zdrowo. Pozdrowienia.

Olga Cecylia pisze:

14 sierpnia 2008 20:32:00 GMT+2
Trafiłam przypadkiem i pewnie już zostanę - też studentka i też gotująca. Pozdrawiam.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?