Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Makaron z marchewką i groszkiem

Autor: misiuziu niedziela, 26 listopada 2006, 17:37 komentarze: (0)
Składniki (porcja na jedną dużą osobę):
  • makaron (około pół paczki, jakieś 200 gramów)
  • marchewki z groszkiem, zmrożone to coś (około 200 gramów)
  • dwie parówki (ale to nieekonomicznie - najdroższy składnik)
  • ze 3 łyżki stołowe mąki (może trochę więcej, nie miałem pod ręką czystej łyżki)
  • trochę masło, oleju czy margaryny
  • szczypta soli, pieprzu


Najtrudniejsze w tej potrawie to... chyba zrobienie zakupów. Przyrządzenie zajmuje około 15 min.

Opcja 1
Marchewka jest rozmrożona. Na pewno masz w pokoju (studencie) czajnik elektryczny. Zagotuj w nim wodę (trochę ponad litr). Przelej wodę do garnka, wrzuć makaron, marchewkę (z groszkiem) oraz pokrojone w plasterki parówki (w kawałki takie w sam raz na jeden kęs). Posól wodę, mniej więcej dwa razy więcej soli niż jakbyś gotował sam makaron (nie mam pojęcia ile to soli). Nie dodawaj na razie pieprzu. Gotuj od czasu czasu mieszając (żeby się nic do dna nie przykleiło, bo później się nieprzyjemnie skrobie) a aż makaron będzie "al dente", albo w sam raz taki jak lubisz. W między czasie na patelni rozpuść masło (czy to coś tłustego - byle nie smalec) i wsyp mąkę. Musisz to często mieszać. Zrobi się tak zwana zasmażka (przepis na zasmażkę można znaleźć gdzieś na blogu). Jak makaron jest idealny do jedzenia, przykrywasz garnek pokrywką i odlewasz, ale nie do końca. Ma zostać trochę wody na dnie. Nie stosować sitek czy durszlaków, z dwóch powodów : Trzeba i tak to później wymieszać w tym samym garnku i nie warto brudzić kolejnego naczynia.

Do odcedzonej potrawy wrzucamy zasmażkę, pieprz i mieszamy. Po wymieszaniu próbujemy czy nie trzeba więcej przypraw (w razie potrzeba posolić i popieprzyć). Z zasmażki i wody, która została powinna się zrobić taka zawiesina. Nie powinna być za rzadka, nie powinna pływać tylko pokrywać wszystkie części dana, nie może być też za suchą (ale wtedy może dolać trochę wody). Wszystko zależy od ilości wody, którą zostawimy.

Najlepiej jeść to coś z misek (żeby nie uciekało na boki).

Opcja 2
Różni się tym, że marchewka jest zamrożona i musi się dłużej gotować. Albo gotujesz ją w osobnym garnku i później mieszasz to wszystko razem, albo zaczynasz gotować w zimnej wodzie (zajmie to trochę więcej czasu, do 20 min).

A na deser czekoladki.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • garnek (nie zapomnij zalać go wodą jak wszystko zjesz, łatwiej będzie go myć)
  • patelnia
  • łyżka
  • to na czym jesz i czy jesz (jak jesz rękoma to nie zapomnij ich też umyć)
  • prawdopodobnie ścierką, którą usyfiłeś odlewając makaron
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?