Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Makaron z jajkiem i jabłkiem

Autor: misiuziu poniedziałek, 27 listopada 2006, 00:34 komentarze: (3)
Ja wiem, że ta potrawa może wydawać się niejadalna, ale uwierzcie mi, że smakuje wybornie.

Składniki:(porcja na 1,5 osoby, ewentualnie pary)
  • makaron (moje ulubione świderki, ale może też być inny), jak zwykle pół paczki (ok. 20 dkg)
  • dwa jajka (kurze, owalne, nie nakrapiane)
  • 2 jabłka (może być dżem domowy)
  • szczypta soli


Nie mam pojęcia ile czasu się robi, bo jakoś nigdy nie patrzyłem na zegarek.

Jabłka myjemy, kroimy na ósemki (jak ktoś chce to mogą to być dziewiątki). Można je też obrać (nie jest to jednak konieczne). Tak przygotowane jabłuszka wrzucamy na patelnie i lejemy trochę wody (na dno, żeby się nie przypaliło). Mieszając smażymy aż będzie miało konsystencje dżemu (albo takiej papki dla bobasa). Ta część zajmuję najwięcej czasu. Mając gotowy dżem pomijamy tą część smażenia jabłek.

Gotujemy makaron. Każdy chyba wie jak. Jak nie to na paczce powinna być instrukcja.
Odcedzamy go (przy użyciu pokrywki albo jakiegoś sitka). Makaron wrzucamy na patelnie do jabłek lub do dżemu. Podsmażamy makaron (w sumie to nie trzeba, wystarczy dobrze wymieszać z jabłkami). Wbijamy dwa jajka. Albo bezpośrednio na patelnie, albo roztrzepane wcześniej w jakiejś miseczce czy kubku. Wszystko razem mieszamy (dokładnie). Trzeba uważać to przeważnie robi się tego trochę za dużo na patelni i ucieka na kuchenkę. Poddajemy to dalszej obróbce termicznej (czyt. smażymy) póki jajka się nie zetną.

Podawać w misce lub głębokim talerzu (z patelni źle się je bo jest gorąca). Później to raczej nie polecam pływania promem. Żołądek może tego nie wytrzymać.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • garnek
  • patelnia (nie próbujcie smażyć tego tylko w garnku, czas, który jest potrzebny na doszorowanie garnka po takiej operacji to koło 3 dni)
  • łyżka (drewniana czy coś takiego do mieszania)
  • to na czym jesz i czy jesz
  • sitko (chyba, że go nie użyłeś)
  • kubek (chyba, że go nie użyłeś)
  • prawdopodobnie kuchenkę (chyba, że mieszkasz w akademiku, wtedy się wyprzyj, że to nie ty zasyfiłeś)


Trzeba się przekonać do tej potrawy. Ja na początku myślałem, że to jakiś żart, ale naprawdę pyszne danie.

P.S.
Danie wysokokaloryczne. Taka mała bombka kaloryczna. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

7 lutego 2009 15:22:00 GMT+1
To danie jest świetne. Co prawda bałem się dodania tych jajek, bo myślałem, że wyjdzie jabłeczna jajecznica... Ale moje obawy były bezpodstawne. Wyszło pysznie.

Aha, do tego trzeba obowiązkowo dodać tonę cukru (znaczy się dużo) i cynamon (chyba, że ktoś nie lubi). I nie trzeba rozgotowywać jabłek na papkę - ja pokroiłem w drobną kostkę i ugotowałem. Były sobie cząstki.

MaterAntiquitas pisze:

24 października 2009 21:21:00 GMT+2
Zapychające. Faktycznie dobrze smakuje z cynamonem i cukrem.

Anonimowy pisze:

16 września 2012 21:54:00 GMT+2
Danie jest smaczniejsze z cynamonem i cukrem, ale samo w sobie też jest ok ;D
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?