Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Krokiety

Autor: misiuziu środa, 9 stycznia 2008, 13:19 komentarze: (13)
Jak zawsze jak mam się uczyć znajdzie się coś ciekawszego do roboty. I dlatego postanowiłem coś napisać :)

Jak napisałem wczoraj mam w porządku współlokatorów. Pewnego razu zrobiliśmy sobie krokiety. Jakby to opisać w jednym słowie... Już wiem. SAJGON...

Składniki:

  • naleśniki (jedna sztuka na jednego krokieta)

  • kapusta kiszona (około pół kilograma)

  • grzybki (np. pieczarki, 8-10 sztuk)

  • jajka (jakieś 6)

  • bułka tarta

  • olej

  • papryka

  • sól i pieprz



------Naleśniki------
Naleśniki przygotować według przepisu. Jedyna różnica to w proporcjach. Nauczyłem się też kilku patentów odnośnie robienia naleśników.

Jeśli nie posiadacie miksera to ciasto na naleśniki można w prosty sposób wymieszać w butelce. Ważny jest wybór odpowiedniej butelki :)

W butelce bo wodzie mineralnej dobrze się miesza, ale jest problem z wsypaniem mąki. Mąką znajduje się później w całej kuchni.

W butelce po winie miesza się tak sobie, do tego długa szyjka mocno utrudnia wsypywanie mąki, ale ciasto nabiera przyjemnego zapachu. Wbicie jajka do tej butelki... płakałem ze śmiechu.

Nie polecam mieszania w słoiku. Zakrętka nie była szczelna... Ale to nic. Kuchnia i tak była już usyfiona.

To wszystko testowałem, ale jak robiliśmy krokiety to musieliśmy zrobić tych naleśników więcej. I wyglądało to tak. Wzięliśmy baniak 5 litrowy po wodzie, wsypaliśmy dwa kilo mąki, wlaliśmy 2 litry mleka, do tego 4 jajka i mieszaliśmy. W sumie to mieszania było ze 40 minut, ale dobrze wyszło.

------Farsz------
Grzyby myjemy, kroimy na oślep i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Mieszamy i smażymy. W miedzy czasie kroimy kapustę. Kroimy ją w takie kawałki, żeby farsz można było swobodnie rozdzielać. Dorzucamy ją do grzybów sypiemy soli, pieprzy i papryki. Mieszamy aż się kapusta podgrzeje.

------Krokiety------
Na naleśnika kładziemy czubatą łyżkę farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika w podanej kolejności: lewa, prawa, góra, dół. Obracamy go na plecy (żeby się nie rozłożył) i robimy tak z każdym. Sześć jajek rozbijamy do głębokiego talerza dodajemy przyprawy i merdamy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety maczamy w jajku następnie, w bułce tartej i kładziemy na rozlany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Podane ilości starczają na 30 krokietów. Dla trzech osób wyszło 3 dni jedzenia.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • cała kuchnia, podłogi, kafelki, szafki i wszystkie naczynie które były na wierzchu (kuchnia dostała nowy "makijaż")

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

14 stycznia 2008 19:37:00 GMT+1
Z takiej ilości składników-czyt. mąki i mleka, to wyszło tego cholernie mało,coś nieekonomicznie chyba szło Wam smażenie;), ponadto fajnie jest dodać chociaż 1/3 wody do 2/3 mleka, wtedy naleśniki się dużo lepiej składa po nałożeniu nadzienia;)

misiuziu pisze:

14 stycznia 2008 19:59:00 GMT+1
Mąka się nam trochę rozsypała :P

Naleśników wyszło więcej, ale ile więcej to nie wiem bo je zjedliśmy w czasie robienia. Te 30 to zostało na krokiety.

stratiformis pisze:

12 kwietnia 2008 19:43:00 GMT+2
pozawijane naleśniki można maczać w ciescie naleśnikowym (w charakterze panierki) a pozniej w byłce tartej :)
uwielbiam Twój blog

Anonimowy pisze:

26 maja 2008 00:34:00 GMT+2
Jak wsypać mąkę do butelki nie posiadając lejka? Student zawsze sobie poradzi: wyjmie kartkę z segregatora i zwinie w stożek (tak, żeby jego czubek wypadł na środku jednego z dłuższych boków kartki). Żeby się nie rozjeżdżało w trakcie używania, można skleić od zewnątrz taśmą samoprzylepną, ale przy odrobinie wprawy nie jest niezbędna.
Po użyciu lejek wyrzucamy, nic nie trzeba myć :>

Anonimowy pisze:

7 sierpnia 2008 16:33:00 GMT+2
merdamy (co za słowo)-ciekawe czy studiujesz polonistykę!!! ha!

misiuziu pisze:

8 sierpnia 2008 10:37:00 GMT+2
Tak mówię i tak piszę. Nie podoba się to nie czytaj osobniku nie umiejący się podpisać.

Anonimowy pisze:

20 sierpnia 2008 23:22:00 GMT+2
To naprawde Sajgon! Wazne, ze mieliscie 3 dni gotowania z glowy. Panowie, oby tak dalej, naprawde super przepis, bardzo dokladny, kazdy ciemniak to zrozumie. Ja biore troche mniejsze proporcje, ale jak ma sie pod reka tyle skladnikow, to cala naprzod!

Unknown pisze:

6 listopada 2008 07:52:00 GMT+1
kwasnosc kapusty przygotowanej w ten sposob zabija!

Anonimowy pisze:

22 grudnia 2008 22:29:00 GMT+1
świetny opis-może książkę z tego zrobisz -super sie czyta

Anonimowy pisze:

10 stycznia 2009 19:43:00 GMT+1
Popłakałam się ze śmiechu:-) Boskie!
Sylwia

misiuziu pisze:

12 stycznia 2009 18:09:00 GMT+1
Książka chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu :) Może w przyszłości, jak już będę inżynierem :D

nugecik pisze:

29 stycznia 2009 13:01:00 GMT+1
Przepis świetny naprawde uśmiałam się;) szczególnie widząc jak faceci potrafią sobie życie komplikować wymyślajac sposoby na wsypanie mąki do butelk itp...sama na to bym w życiu nie wpadła poprostu najzwyczajniej w świecie mieszam najpierw jajka z mąką i odrobina mleka (wymieszam i grudek nie ma ...:) potem juz tylko dolewam płynu( woda gazowana , mleko , a i z piwem wychodzi) i nie musze szukac butelek ,kartek zwijać ani w inny sposób utrudniać sobie zycia ..naleśniczki wychodzą pyszne a i kuchnia nie wyglada jak pole bitwy , ps gratuluje stronki jest super :))) i czekam na ksiązke;)))

Anonimowy pisze:

15 grudnia 2009 10:14:00 GMT+1
Blog świetny, uśmiałam się co niemiara :D

A przepisy... tak szczegółowe... tak życiowe...;D
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?