Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Kotlety mielone, ale smaczne

Autor: newpowersoul środa, 28 stycznia 2009, 14:13 komentarze: (3)
Witam wszystkich, od tej pory będę zamieszczał tu własne lub kradzione przepisy na dobre jedzenie. Sesja jest tuż za rogiem, człowiekowi całe życie przelatuje przed oczami i ma zakodowane jedno wspomnienie, z którym każdy student uczący się poza miastem rodzinnym może się identyfikować. Powrót z domu z pełną torba jedzenia. W moim przypadku głównie kotletów. Powrót do domu mi się mocno przesunął w czasie, więc zamiast biernie czekać, postanowiłem sam urzeczywistnić wspomnienia. I było warto:)

Składniki:


  • 450g mięsa mielonego

  • pół szklanki tartej bułki( ew zwykła sucha bułka)

  • olej

  • odrobina mleka
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, i co kto lubi
  • pół cebuli(opcjonalnie)

Mieszamy w większym naczyniu mięso mielone razem z uprzednio wbitym jajkiem(oczywiście mieszamy to ręką, którą uprzednio myjemy). Przyprawiamy do smaku. W międzyczasie wsypujemy bułkę tartą do połowy szklanki, zalewamy mlekiem i mieszamy(tym razem możemy to zrobić łyżką). Jeśli nie mamy tartej bułki, to wystarczy namoczyć zwykłą suchą bułkę w mleku i wyjdzie na to samo. Ma z tego powstać gęsta papka, którą później łączymy z mięsem i mieszamy, co by zrobiła się jednorodna masa.

Opcjonalnie możemy posiekać cebulę i dodać do mięsa. Formujemy z mięsa coś na kształt placków. Ważne, żeby były bardziej płaskie i raczej nieduże, żeby lepiej się smażyły. Z 450g mięsa wychodzi około 7-8kotletów. Jeśli mięso za bardzo klei się do ręki to tak ma być! Można zrobić rzadsze, ale chodzi o to, żeby nie rozpadało się później na patelni.

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Kluczem do dobrego usmażenia jest wrzucenie kotletów na porządnie rozgrzany olej, dalsze smażenie na małym ogniu i częste przewracanie. W ten sposób nie przypali się z zewnątrz i środek nie będzie surowy.

W zasadzie to już wszystko, ale jeśli znajdzie się ktoś marudny, że wyszło za suche to niech wyciągnie garnek, wrzuci do środka kotlety razem z tłuszczem, na którym je smażył i zaleje wodą, żeby je przykryć. Gotujemy około 5-10min. Jest to idealny sposób na "niby sos". Polecam szczególnie gorąco, jeśli po usmażeniu okazało się, że środek jednak jakimś cudem jest surowy. Podawać z czymkolwiek.


Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • naczynie na mięso
  • szklanka
  • widelec

  • patelnia

  • talerz
  • ręka, a czasem nawet dwie ręce
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

misiuziu pisze:

28 stycznia 2009 15:38:00 CET
A mi się przypomniało, że mój były współlokator dodawał do kotletów (do środka) pokrojony w kawałki ser i dopiero później to smażył.

Wychodzi genialnie :)

Dvalin pisze:

15 lutego 2009 00:13:00 CET
najlepiej jest uzywac miesa, ktore nie pochodzi z marketu typu biedronka - wzbogacaja je jakimis swinstwami, przez ktore nie brazowieje gdy sie je podsmazy (efekt uboczny, robia to z tego co wiem by nie odroznialo sie jakoscia od swiezego gdy minie data przydatnosci), oczywiscie takie nie z dyskontu jest drozsze ale zdecydowanie lepsze; co do gatunku to polecam indycze - jest lzejsze od wieprzowego. nadaje sie takze do spaghetti bolognese.

Anonimowy pisze:

12 maja 2011 18:14:00 CEST
Polecam dodanie odrobiny cukru do mięsa oprócz pieprzu i soli. Patent od mamy :) Nawet najbardziej sfajtoczony kotlet dobrze smakuje :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?