Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Pulpety

Autor: koobak wtorek, 27 stycznia 2009, 17:17 komentarze: (2)
Przygotowując tą zacną potrawę wspominałem obrzydliwość pulpetów z przedszkola (zwłaszcza surówki w sosie pulpetowym - bleee).

Składniki:

  • mięso mielone 50 dag

  • bułka kajzerka

  • jajko

  • mleko

  • czosnek

  • sól i pieprz

  • mąka

  • kostka rosołowa



Namoczyć bułę w mleku. Po tym, gdy namoknie (a musi dobrze namoknąć), należy ją odcisnąć z nadmiaru mleka. Do tego dodać mięso mielone, jajko. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem (sproszkowany lub roztarty z solą), wymieszać, po czym spróbować i ewentualnie doprawić. Próbowanie zawsze pomijam - brzydzi mnie surowe mięso. Z takiej masy formować kulki wielkości średniej śliwki (średnica ok. 55,(5)mm) i obtaczyć każdą w mące. W tzw. międzyczasie przygotować litr rosołu z kostki/koncentratu (dobrze, gdy będzie nieco słabszy niż to wskazane w instrukcji obsługi kostki/koncentratu), doprowadzić go do wrzenia i do tego wrzucić gotowe pulpety. Gotować, aż nie będą surowe (ok. 10-15 minut). Wyjąć pulpety, a przy pomocy mąki (najlepiej ziemniaczanej) zagęścić wywar do postaci sosu. Zjeść najlepiej z ziemniaczkami i jakąś fajną koleżanką.

Ponieważ przepis wygląda trochę mało skomplikowanie, więc trzeba coś zrobić, żeby z pulpetami babrać się nieco dłużej niż 30 minut.

Do samego mięsa można dodać zeszkloną cebulę - ja, niestety, unikam cebuli. Można dodać ziółek, siekanych orzechów, pokrojonych grzybów (niektórzy zalecają mielenie, ale kto ma maszynkę do mielenia w akademiku).

Można też pokroić ser żółty w kostkę o grubości 1cm i do środka każdego pulpeta włożyć coś takiego.

Do sosu można dodać: przecieru pomidorowego, musztardy, chrzanu - uzyskamy w ten sposób cudowny sos: pomidorowy, musztardowy, chrzanowy.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • miska

  • łyżka

  • 2 talerze

  • garnek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

24 marca 2009 20:02:00 CET
Wyszlo naprawde fajne. Zmienilem tylko ilosc wywaru - 1.5l dalem a i tak ciezko bylo, 2l powinno byc idealnie na taka ilosc miecha. Wyszlo mi 15 pulpetow, po 5 do obiadu. :) Kupilem puree ziemniaczane za 4 zl ktore tez na 3 obiady styknie i surowke 2zl porcja. Koszt kolo 6 zl na jeden obiad. Mozna zmniejszyc do 5 zl uzywajac zwyklych ziemniakow.

guldur pisze:

1 kwietnia 2009 19:57:00 CEST
Dodam jeszcze, ze spokojnie mozna uzyc bulki tartej (troche mniej jak pol szklanki) zamist namaczac zwykla w mleku. W carrefourze znalazlem puree za niecale 2 zl za paczke wiec obiad wychodzi okolo 5 zl.. ;)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?