Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Kurczak w krakersach

Autor: misiuziu piątek, 2 stycznia 2009, 12:15 komentarze: (10)
Właśnie odgrzebuję stare maile z przepisami :) Dzisiaj przepis Dominiczki :) W lekko zmienionej formie.

Składniki:

  • pierś z kuraka, popularnie zwany cycem

  • paczka krakersów

  • jogurt naturalny

  • sól, pieprz, przyprawy do smaku



Bierzemy cycuszka w swoje dłonie. Macamy i wycinamy wszystko co jest fee (jakieś ścięgna, zakrzepniętą krew i inne pasożyty). Kroimy je w małe kawałeczki.

Do jogurtu dodajemy przyprawy. Z tego co napisała Dominiczka, świetnie sprawdza się przyprawa do gyrosa. I jeszcze sól i pieprz dla smaku. Teraz maczamy kuraka w jogurcie, a później... Znaczy wcześniej kruszymy krakersy :D I maczamy to w pokruszonych krakersach. Wyjdzie z tego taka panierka jak do schabowego (mniej więcej).

Wstawiamy to do piekarnika żeby się upiekło. Niestety, nie wiem w jakim naczyniu to wstawiamy. Ja bym się chyba pokusił o naczynie żaroodporne. Pieczemy dłuuuuugo w niskiej temperaturze. Jak będzie za szybko i za wysoko (w sensie temperatury) to krakersy się zwęglą. Chociaż podobno węgiel jest dobry na trawienie :P

I to by było na tyle. Życzę Dominiczce i wszystkich czytelnikom wszystkiego najlepszego w nowym roku :)

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • talerze dwa

  • naczynie żaroodporne

  • nóż i deska

  • paluchy (ze szczególnym uwzględnieniem palców wskazujących)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Adrijah pisze:

2 stycznia 2009 18:52:00 CET
Mam piec dłuuugo w jak niskiej temperaturze?

misiuziu pisze:

3 stycznia 2009 08:29:00 CET
Jeszcze nie wiem, bo nie miałem okazjo wypróbować. Po za tym, mój piekarnik nie ma żadnego termometru, więc nie będę w stanie określić temperatury.

Ale i tak postaram się to sprawdzić :)

Anonimowy pisze:

3 stycznia 2009 13:05:00 CET
Ahaa :) Spoko

Bo ja robiłam takie w maślance, bez przypraw (wg Nigelli) i tam było 20 minut w 200°C. Dla mnie to nie jest niska temperatura ;)

misiuziu pisze:

3 stycznia 2009 13:23:00 CET
To fakt że 200 to nie mało. Szczególnie, że piekarniki rozgrzewają się do 250 stopni.

Tak jak mówiłem, przy najbliższej okazji przetestuję przepis :)

Anonimowy pisze:

3 stycznia 2009 13:42:00 CET
W takim razie czekam :)

misiuziu pisze:

4 stycznia 2009 09:38:00 CET
Dostałem wiadomość od "właścicielki" przepisu.

180 stopni i trzeba czekać aż krakersy się prawie zwęglą :P

Anonimowy pisze:

5 stycznia 2009 14:57:00 CET
Ja to robilem w glebokim oleju kiedys i wyszla tragedia :D

misiuziu pisze:

5 stycznia 2009 22:14:00 CET
Jutro mam zamiar to zrobić. Nie wiadomo jeszcze co mi z tego zamiaru wyjdzie, ale mam nadzieje, że mi się uda :)

Anonimowy pisze:

6 stycznia 2009 00:10:00 CET
A jakby troche podsmazyc tego kurczaka a dopiero potem wrzucic do panierki to istnieje duze prawdopodobienstwo ze krakersy sie nie zwegla ;)

Anonimowy pisze:

10 maja 2009 12:06:00 CEST
i tak dla wiadomosci autora, w przyprawie do gyrosa jest juz sol i pieprz...
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?