Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Ciasto owocowe. Niekoniecznie hobbickie.

Autor: koobak środa, 31 grudnia 2008, 13:13 komentarze: (2)
Składniki:

  • mąka 0,5 kg

  • pół kostki margaryny (0,125 kg)

  • 1/3 szklanki cukru

  • cukier waniliowy

  • 1/4 szklanki cukru

  • proszek do pieczenia

  • szczypta soli

  • olej


  • dżem (konfitura) owocowa: z jagód, malin, porzeczek, poziomek

  • duże jabłko lub 2 małe

  • płatki migdałowe 100g

  • 2 kopiaste łyżki kaszy manny



Ciasto:
Wrzucamy do garnka mąkę, proszek do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, szczyptę soli i wstępnie mieszamy to. Dodajemy margarynę i siekamy jednorazowym nożem, by się ładnie wymieszało. Następnie wrzucamy 1 całe jajko (bez skorupki) oraz dwa oddzielone żółtka od białek (białka odkładamy w większej misce do lodówki) i zagniatamy ciasto. Jeśli nie chce się ciasto skleić, można dolać trochę mleka/śmietany/kefiru. Od biedy wody.
Jednorazową formę do ciasta (ta formatu nieco większego niż A4) natłuszczamy, ciasto wałkujemu i wykładamy spód. Równomiernie nakłuwamy jednorazowym widelcem, by ładnie (równo) urosło. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym na 180-200°C przez 10 minut.

Nadzienie:
Sekret ciasta tkwi w nadzieniu. Publikę bajerujemy wyprawą do lasu/na działeczkę po świeże owoce lub do supermarketu po mrożonkę oraz długotrwałym i skomplikowanym smażeniem pysznego dżemu. Tymczasem kupujemy dżem już gotowy. Również w supermarkecie lub dyskoncie (w Lidlu są niedrogie, fajne konfitury). Staramy się wybrać słoiczek najmniej-wysoce-wydajny czyli taki, w którym jest najwyższa zawartość owoców na 100g produktu gotowego - zawsze jest to podane gdzieś na etykiecie.
A więc wspomniany dżem, niezależnie od źródła, w objętości ok 1 i 1/4 szklanki (najlepiej mieszanka różnych roadzajów) umieszczamy w kolejnej misce, jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy surową kaszę i mieszamy.

Ubijamy 2 białka na sztywną pianę pod koniec dodając łyżkę oleju, 1/4 szklanki cukru i cukier waniliowy. Potem wrzucamy do nich płatki migdałowe i delikatnie mieszamy łyżką jednorazową (żeby nie wybić powietrza z białka).

Na podpieczony spód wykładamy własnoręczenie przygotowany dżem z jabłkiem i kaszą. Równomiernie rozkładamy po powierzchnii, a następnie przykrywamy to wszystko białkiem z migdałami. Wstawiamy do piekarnika (180-200°C) i pieczemy, aż wierzch będzie upieczony i zarumieniony (ok. 15 minut).

Uwagi praktyczne:

  • Owe ciasto to idealny spód do różnych wypieków

  • Wybór dżemów/konfitur: jagodowa jest dość słodka i dobrze ją wymieszać z porzeczkową (jakąś kwoskową w smaku), żeby nie było mdłe. Dodatek kaszy jest dość istotny - pochłonie nadmiar soku, jaki może się wydzielić.

  • Białko na wierzchu jest konieczne. Bez niego, nasza domowa konfitura/dżem stanowiąca nadzienie ciasta wysuszy się, będzie gumowa i w ogóle...




Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • garnek

  • 2 miski

  • trzepaczka lub końcówki od miksera

  • jednorazówek nie myjemy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

my sElf pisze:

1 stycznia 2009 23:10:00 GMT+1
PoRZeczkową! Chyba że pożeczki to jakieś hobbickie owoce :-)

koobak pisze:

2 stycznia 2009 13:12:00 GMT+1
Poprawione. A jak przepis?
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?