Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Pączki, pączusie i tłuste czwartki

Autor: misiuziu środa, 25 lutego 2009, 12:00 komentarze: (6)
"Się porobiło i robimy pączki i już się nam nie chce. Korzystając z tego, że sobie rosną i mamy chwilę przerwy to piszemy posta (sza la la)."

Tak przynajmniej miało być, a tymczasem minął już prawie tydzień :D

Składniki (na około dużo pączków):

  • 1,2 kg mąki (nam poszło 2kg)

  • 12 jajeczek (wyrośniętych)

  • kostka masła (82% tłuszczu)

  • wódka, im więcej, tym lepiej

  • pół litra mleka

  • 10dkg drożdży

  • szklanka cukru

  • aromat do ciasta

  • olej, 3 litry

  • marmolada, dużo i bohato

  • 2 litry soku grejpfrutowego



Zaczęliśmy powoli i spokojnie. W końcu faceta poznaje się po tym jak kończy a nie zaczyna :D

Podgrzewamy mleczko w garnuszku (całe pół literka) żeby było ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy drożdży i cukru (parę łyżków), mieszamy i odstawiamy do rośnięcia. Jeśli nie pojawią się bąbelki, to znak, że mleko było za gorące i trzeba powtórzyć procedurę z nową porcją mleczka, drożdży i cukru.

Jak się jednak ruszy to robimy tak. Duża miska (w naszym przypadku garnek), wsypujemy tam 1/3 całej mąki i resztę cukru. Dolewamy mleko z drożdżami, mieszamy i odstawiamy żeby wstępnie wyrosło w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć to czystą ścierką (w naszym przypadku podartą koszulką).

Jak zaczyn się powiększy (tak ze dwa razy) to dorzucamy mąkę, jajeczka, aromat, roztopione masło i wódkę. Wódki mniej więcej 50 gramów. Z reszty wódki i soku robimy drinki i powoli sączymy. Wszystko mieszamy rączką. A tak wygląda Kuba jak to robił.



I tak je sobie powoli ugniatamy. Jakby było za dużo ciasta to bierzemy drugi garnek lub miskę.



Z wyrobionego ciasta oddzielamy porcję do wałkowania, a resztę wkładamy do garnka i przykrywamy ścierką (koszulką). Wałkujemy ciasta na grubość mniej więcej 1-2cm. Oczywiście, studenci nie posiadają wałka (no bo po co). Ale trzeba sobie jakość radzić .






I jak widać na zdjęciach z pomocą przyszedł nam Żubr (Żubr odpowiada każdemu).

Po rozwałkowaniu bierzemy noża i kroimy w takie kawałeczki kwadratowe (mniej więcej to widać na zdjęciu).



A później zostaję już tylko kładzenie marmolady i sklejanie pączków. Najlepiej znaleźć sobie pomocników do tej ciężkiej roboty.


To jest Mietek, mój kolega ze studiów.



A to Bartek, kolega z pracy.

Później odkładamy pączki do wyrośnięcia. Jak wyrosną w ciepłym miejscu to je smażymy, czyli w rozgrzanym tłuszczu na piękny kolor. Za pierwszym razem warto rozkroić pączka po wyciągnięciu, żeby sprawdzić czy nie jest surowy w środku. Przy następnych porcjach smażenia będziecie wiedzieć jak długo je smażyć.

Pączki po smażeniu kładziemy na papierowym ręczniku żeby odsączyć tłuszcz. A później to już zostaje ich jedzenie ich popijając mlekiem.

Na końcu kieruję specjalne podziękowania dla Mietka (naszego fotografa, który też kleił pączki). Reszta zdjęć z pączkomani jest tutaj. Mietek może jako fachowy fotograf może robić zdjęcia na weselach, chrzcinach i innych popijawach. W tej sprawie pytania kierujcie do niego na maila mskrzypski@gmail.com


Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • za dużo żeby pisać

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

2 marca 2009 14:50:00 GMT+1
Wow jestem pod wrażeniem :) Ja rzuciłam się tylko na faworki - ale za wałek posłużył mi lech :)

misiuziu pisze:

2 marca 2009 17:08:00 GMT+1
A dziękujemy ładnie :)

Wałki z butelek po piwie rządzą!!

Anonimowy pisze:

5 marca 2009 18:44:00 GMT+1
a ja głupia wałek chciałam kupować! genialny pomysł i co najlepsze po ciężkiej pracy można zawartość owego "wałka" skonsumowac :D

Anonimowy pisze:

23 maja 2009 14:54:00 GMT+2
Świetny przepis no i dodatkowo plus za pomysł z "wałkiem".Podziwiam wasz zapał do gotowania.P.S Fajne z was chłopaki;)

Anonimowy pisze:

2 czerwca 2009 18:40:00 GMT+2
Świetne :D A pomysł na wałek wymiata :P

misiuziu pisze:

2 czerwca 2009 21:18:00 GMT+2
Wiemy, że wałek jest fajny :D Ale i tak ładnie dziękuję za słowa uznania.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?