Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Sałatka z tuńczykiem i majonezem

Autor: newpowersoul piątek, 13 marca 2009, 22:59 komentarze: (3)
Kolejna odsłona kuchni z tuńczykiem w roli głównej:) Tym razem będzie to przepyszna sałatka wymagająca trochę czasu, jeśli chodzi o przygotowanie, ale efekt końcowy smakowo zaskakuje.


Składniki:

  • 2x zapuszkowany tuńczyk w sosie własnym

  • 2 marchewki

  • cebula

  • 4 jajka

  • 3 ziemniaki

  • duży słoik majonezu

Oddzielamy ziarna od plew tj odlewamy sos z puszek tuńczyka. Wstawiamy do gotowania 3 ziemniaki, ale nie obieramy ich, czyli mają być tzw mundurkowe. (Ważne, żeby nie były rozgotowane!) Obok gotujemy 4 jajka na twardo, których też wcześniej nie obieramy. Marchew tak samo. Po zakończeniu ww. czynności zalewamy wszystko zimną woda, co by szybciej wystygło.

Przygotowujemy naczynie (nie za głębokie, ale szerokie-najlepiej nadadzą się naczynia z duralexu albo metalowe) i równomiernie wypełniamy je warstwą tuńczyka. Siekamy cebulkę, jak najdrobniej i równomiernie kładziemy ją na 1 warstwie. Dużą łyżką staramy się umiejętnie rozprowadzić cienką warstwę majonezu, tak żeby wszystko przykryła. Uprzedzam, że łatwo jest zniszczyć misterną konstrukcję, dlatego podkreślam: robimy to umiejętnie:)

Obieramy ziemniaki w trymiga i kroimy w talarki. Kładziemy je po całości naczynia, jeden obok drugiego. W przypadku zbyt dużej liczby, zjadamy, żeby nie zajmowały miejsca. Ponownie kładziemy cienko majonez. Nie znam żadnego odpowiednika na miarę butelki po piwie zamiast wałka do ciasta, liczę na inwencję czytelników, bo w tym momencie potrzebujemy tarki. Tarkujemy marchew po całości(nie wspomnę o jej obraniu, bo to wydaje się być oczywiste). Kładziemy ostatnią, tym razem najgrubszą warstwę majonezu. Na sam wierzch tarkujemy ugotowane na twardo obrane jajka. Niektórzy się mogą dziwić, ale to genialne połączenie.

W zasadzie można od razu jeść, ale smakuje o wiele lepiej po jakiejś godzince w lodówce, kiedy składniki się "przeżrą". Smacznego!

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • naczynie

  • łyżka

  • tarka

  • deska do krojenia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

16 marca 2009 01:10:00 GMT+1
Idea z butelką była super. Co do tarki, to gdyby tak pozbierać te kapsle (z tym akurat pewnie nie byłoby problemu) i je razem jakoś szczepić...:) Jest opcja?

newpowersoul pisze:

16 marca 2009 18:23:00 GMT+1
sądzę, że nawet jeśli dałoby się coś takiego zmontować, to warzywa byłyby zmasakrowane, a nie potarkowane (o palcach nie wspominając);]. Kombinujcie! Może to odpowiedni temat na kolejny konkurs?

Anonimowy pisze:

16 marca 2009 23:51:00 GMT+1
Jak ktoś nie uważa to i na zwykłej tarce sobie kuku może zrobić ;)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?