Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Pseudo-beszamel po mojemu :P

Autor: shela środa, 18 marca 2009, 11:40 komentarze: (5)
Dzisiejszy przepis to nie jest danie samo w sobie. Przyda nam się przy okazji przepisów na wszelkiego rodzaju lasagne i inne rzeczy z jasnym sosem.
Przygotowanie tego to dosłownie 5 minut.


Składniki:

  • masło

  • mleko (zimne)

  • maka

  • olej/oliwa



Potrzebujemy 1/4-1/3 kostki masła i około 1-2 łyżek oliwy lub oleju. Rozpuszczamy masło z oliwą lub olejem na patelni. Dodajemy 1-2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i czekamy aż się spieni (zacznie buzować? jak zwał, tak zwał...).

Zestawiamy całość z ognia i, cały czas mieszając, dolewamy mleka. Ile? Na oko ... Dopóki konsystencja będzie odpowiednia.

Tak przygotowany sos nadaje się już do konsumpcji. Stanowi on też doskonałą bazę dla wszelkich "białych" sosów. Przepis ten wykorzystamy też przy okazji robienia lasagne ;)

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • patelnia

  • łyżka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

my sElf pisze:

19 marca 2009 12:33:00 GMT+1
Hm, dość dziwny przepis... Po co oliwa/olej? Beszamel robi się z zasmażki rozprowadzonej mlekiem. I zabrakło gałki muszkatołowej lub białego pieprzu.

Pozdrawiam mimo wszystko.

shela pisze:

19 marca 2009 19:14:00 GMT+1
Olej z prostego powodu. Trudniej jest wtedy przypalić masło ;)
Zresztą dodaje się go naprawdę symboliczną ilość.

Akurat taki przepis mi odpowiada. Pasuje mi do wszystkiego :)

my sElf pisze:

19 marca 2009 21:03:00 GMT+1
Argument w stylu "nie biegaj, bo się przewrócisz" :-> Nie przyjmuję do wiadomości, bo nie sposób przypalić masła, jeśli zasmażkę robi się klasycznej kolejności: mąka - dodać masło - rozprowadzić mlekiem.

misiuziu pisze:

19 marca 2009 21:07:00 GMT+1
No to shela podpadłeś :P Tłumacz się i to grubo przed stałą czytelniczką :D

shela pisze:

20 marca 2009 09:13:00 GMT+1
Misiek .... Kto mi skrócił tytuł przepisu? ;]
Już wiem co mi nie gra ;]
Tytuł sugerował dość luźne potraktowanie tematu ....

Ale ok .. będę bronił przepisu jak oka w głowie, bo to miało stanowić bazę dla wszelkiego rodzaju innych jasnych sosów, z którymi prędzej czy później (prędzej) będziemy się stykać w moich przepisach ;)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?