Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Tortilla espańola / tortilla de patatas

Autor: misiuziu środa, 10 czerwca 2009, 18:22 komentarze: (13)
Napisała do mnie Anna z przepisem. Tak serio nie wiem o co chodzi z tym daniem (w sensie nazwy), ale może ktoś inny będzie wiedział :P I przepis mi się podoba.

Składniki (dla 2 głodnych osób :D):

  • 5-6 jajek

  • 0,5kg ziemniaków = ok. 9 takich małych/średnich

  • 2-3 duże cebule

  • olej lub oliwa

  • sól i pieprz



Ziemniaki obieramy i cieniutko kroimy - mogą być krążki, paseczki, czy tez drobniej, ważne, żeby niezbyt grube bo wtedy dużo czasu zajmie nam ich podsmażanie. Cebule również obieramy i drobniutko siekamy. Ziemniaki i cebule wrzucamy na dużą patelnie z dużą ilością oliwy i podsmażamy na niezbyt dużym ogniu. Ziemniaki maja nie być surowe, ale nie dopuszczamy do "zezłocenia się" składników, takie białawe maja być :P
W tym czasie wbijamy jajka do miseczki i mieszamy. Ja w tym miejscu dodaje przyprawy bo mi najwygodniej, aczkolwiek można je dodać później na patelnie.
Gdy ziemniaki i cebula są gotowe, dolewamy jajka. Całość porządnie mieszamy, żeby składniki się równomiernie rozmieszały i "przyklepujemy", żeby była plaska powierzchnia.
Smażymy na niedużym ogniu ok.15 min. Spod i brzegi maja być ścięte, wierzch ma nie być całkowicie płynny (to ważne!). Gdy stwierdzimy ze ok, to następuje najtrudniejsza część... przewrócenie tortilli na druga stronę :P Najczęściej robi się to za pomocą dużego talerza, tak tez robię i ja i działa (o ile tortilla jest odpowiednio ścięta, bo jak nie to nam się całość rozleci - w takim wypadku i tak wrzucamy na patelnie i najwyżej zjemy rozpaćkane coś, bardziej to na estetykę i wygodę działa niż na smak [; ). Smażymy potem z drugiej strony, trochę krócej niż z poprzedniej. I voila! Przekładamy na talerz i jemy :D

Do tortilli można dorzucić rożne warzywka, kiełbaskę, czy co tam komu pasuje ( robimy to w momencie dolewania jajek, chyba, ze tez wymagają podgotowania, to razem z ziemniakami i cebula), jednak oryginalna jest bez dodatków (i jest przepyszna :D)


P.S.
Zaczynam pracę nad napisaniem książki w wersji bardziej papierowej z przepisami dla studentów. Co sądzicie o tym pomyśle?


Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • nóż

  • deska do krojenia

  • miska (gdzie wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki+cebule, a potem jajka)

  • duża patelnia

  • duży talerz

  • łyżka, którą mieszamy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze:

12 czerwca 2009 00:44:00 CEST
w nazwie przepisu chodzi o to, że jest to podstawowy i oryginalny przepis na hiszpańską tortillę :)

p.s. powodzenia w pisaniu :)

misiuziu pisze:

12 czerwca 2009 09:27:00 CEST
Dzięki :) Na pewno się przyda :P

corner pisze:

14 czerwca 2009 20:25:00 CEST
Hmm... I to ma tak pływać w tej oliwie?

misiuziu pisze:

15 czerwca 2009 10:17:00 CEST
Nie mam pojęcia. Ja tylko prze kleiłem przepis, który dostałem :P

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze:

16 czerwca 2009 13:38:00 CEST
no na pewno ;)

Kłamca pisze:

18 czerwca 2009 22:31:00 CEST
Tylko błagam, niech cena też będzie studencka ;-)

misiuziu pisze:

18 czerwca 2009 22:41:00 CEST
Na pewno będzie inaczej kto by ją kupił :P

Anonimowy pisze:

22 czerwca 2009 11:39:00 CEST
Przydalyby sie jakies zdjecia :)

misiuziu pisze:

22 czerwca 2009 12:27:00 CEST
Przydałby się aparat :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze:

2 lipca 2009 20:55:00 CEST
mogę pozyczyć ;)

Blair Witch pisze:

2 lipca 2009 21:00:00 CEST
;>

Unknown pisze:

29 lipca 2009 18:43:00 CEST
Chcemy taką książkę już teraz! Pisz!

Anonimowy pisze:

7 marca 2010 18:01:00 CET
española oznacza tyle co "hiszpańska", a "de patatas" to po prostu - z ziemniaków. ale obie te nazwy to po hiszpańsku ta sama potrawa :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?