Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Kanapki ze wszystkim

Autor: misiuziu piątek, 14 sierpnia 2009, 14:16 komentarze: (4)
Wróciłem z morze :) Byłem w Estonii, Finlandii i Litwie. A teraz przepis, który "zdobyłem" na tydzień przed rejsem.

Składniki:

  • papryka, w 3 kolorach

  • ser żółty

  • ser pleśniowy

  • jajko gotowane

  • ser feta

  • pomidor

  • ogórek świeży

  • ogóry kiszone (od Królowej Mroku i Ogórów)

  • ketchup

  • majonez

  • chleb lub/i bułki

  • sól i pieprz



Wszyscy wiedzą jak się robi kanapki i w sumie nic w tym nadzwyczajnego. Ha! I tu się mylicie! W kanapkach ze wszystkim najważniejsze jest towarzystwo - musi być dobre, ale do tego jeszcze wrócimy.

Paprykę myjemy, wycinamy środki, pestki i małe robaczki, które żyją w środku, a następnie kroimy je w drobne paseczki (paprykę, nie robaki). Ogórki świeże obieramy i kroimy w plasterki, kiszone w paski lub ćwiartko-ósemki, pomidory myjemy i w plasterki, ser żółty i pleśniowy w plasterki też, ser feta w kosteczkę. I jeszcze jajko ugotowane na plasterki. Wszystko na jeden duży talerz, żeby wyglądało to tak:



Na chlebek kładziemy wszystko w dowolnej konfiguracji przemieszowując to w z majonezem i ketchupem. I teraz najważniejsze - kanapki ze wszystkim powinna zrobić dla ciebie wyjątkowa osoba, a kanapki powinny być jedzone na białym obrusie, w porannym słońcu, przy osobie, która te kanapki zrobiła. Dla mnie robiła je moja dziewczyna, która ostatnio zajęła się prowadzeniem portalu o shoegaze po polsku.

Inna wersję tych kanapek miałem na rejsie, a poniżej zdjęcie na messe, tuż przed śniadaniem:


Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • spytajcie mojej dziewczyny kochanej :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze:

14 sierpnia 2009 20:09:00 GMT+2
takim to się dobrze powodzi, nie ma to jak być studentem ;)

misiuziu pisze:

15 sierpnia 2009 01:36:00 GMT+2
Dla informacji to w styczniu przestałem byc studentem. Nie tak jakbym chciał, ale zawsze. A dobrze mam bo jestem fajny :P

Blair Witch pisze:

21 sierpnia 2009 10:09:00 GMT+2
fajny ciągnie do fajnego ;] hrhhr

Anonimowy pisze:

2 września 2009 13:46:00 GMT+2
ja taki kanapki ze wszystkim robie podobnie, ale polecam na samym koncu posypac to tartym cienko serem!
to dopero uczta dla zmyslow :D
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?