Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Parówki nadziwane makaronem

Autor: misiuziu sobota, 24 października 2009, 22:25 komentarze: (4)
Dzięki uprzejmości czytelników, mam sporo przepisów na poczcie iiii... nie mam czasu ich opisać. Cześć z nich przekazuje Kubie, on jednak przeważnie je olewa (mimo obietnic, że na pewno je wykorzysta). Także z tego miejsca, chciałbym strzelić Kubę w łeb. A co! A poniższy przepis dostałem od Kingi.

Składniki:
  • parówki, hot-dog (tłumacząc z angielskiego "gorąca parówa")
  • paczka makaronu spaghetti
  • cebula
  • smalec
  • sos z torebki, smak według uznania

"Makaron połamać ostrożnie na paski około 10 cm (ja na ogół łamię na pół, ale niektórzy fanatycy odmierzali linijką, co widziałam na własne oczy). Z parówek zdjąć folię, pociąć na paski około 3-4 cm. Teraz najtrudniejsza operacja, bierzemy kawałek makaronu i parówki i przekłuwamy parówkę wzdłuż tak, by po obu stronach wystawał makaron.

Gotujemy wodę i po zagotowaniu ostrożnie wkładamy parówki do wody. Sprawdzamy na przepisie ile czasu powinno się gotować makaron i gotujemy minutę, półtorej dłużej. Rozpuszczamy smalec i podsmażamy pokrojoną wedle uznania cebulkę. W międzyczasie możemy przygotować sos według przepisu na opakowaniu. Parówki z makaronem, po ugotowaniu i odcedzeniu podsmażamy chwilkę z cebulką, po czym nakładamy do miseczki czy na talerz, zalewamy sosem i delektujemy się tym cudownym smakiem."

Trzeba jeszcze dodać, że makaron musi mieć minimalny czas gotowania. Poniżej instrukcja rysunkowa :)



I jeszcze ogłoszenia duszpasterskie. Znalazłem fajnego bloga o oszczędzaniu pieniędzy. Jakby nie patrzeć, oszczędzanie pieniędzy jednoznacznie wiąże się z dietą studencką, ale nie tylko. Znalazłem tam parę fajnych rzeczy, które mi pomogły. Więc z czystym sumieniem polecam bloga "Oszczędzanie pieniędzy".

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • patelnia
  • garnek
  • sztućce
  • talerz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

viridianka pisze:

25 października 2009 00:44:00 GMT+2
ha ha no spoooko, pomysł genialny:D

kryzysowy kucharz pisze:

28 grudnia 2009 14:39:00 GMT+1
Ciekawy przepis. Pozdrawiam :)

Martyna pisze:

7 lutego 2011 15:47:00 GMT+1
jakie to są pyszne robaaaczkiii <3

Anonimowy pisze:

8 kwietnia 2011 23:07:00 GMT+2
Lepiej wciągac fete
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?