Składniki:
- makaron spaghetti, jakieś 200 gramów
- 4 ząbki czosnku, ale takie dorodne
- oliwa
- 2-3 ostre papryczki
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Czosnek obieramy i kroimy na plasterki, możliwie cienkie. Papryczki myjemy, i robimy z nimi dokładnie to samo. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę paprykę i ją podsmażamy. Jak trochę zmięknie, to dorzucamy czosnek i smażymy dalej. Nie można dopuścić, żeby czosnek zbrązowiał!
Oczywiście, zanim to wszystko zrobimy, gotujemy makaron. Ma być dość twardy (bardziej niż al dente). I jeszcze sobie wcześniej kroimy pietruszkę. Zamiast pietruszki można użyć świeżej bazylii albo innych ziół (byle świeżych i zielonych).
Wróćmy jednak do patelni. Skoro czosnek i papryka są już gotowe, wrzucamy na patelnie posiekaną pietruszkę, mieszamy i od razu wrzucamy makaron. Dokładnie wszystko mieszamy, żeby makaron pokrył się ze wszystkich stron oliwą z dodatkami. Wszystko robimy na małym ogniu.
Jeśli makaron był zimny, to należy to chwilę podgrzewać na wspomnianej patelni. Później nadaję się już do jedzenia. Proste i smaczne. Czekam na wasze wariacje :)
P.S.
Solem i pieprzem doprawiamy to w między czasie.
[Listonic]
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- patelnia
- nóż i deska
- garnek
- talerz i widelec