Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Ser pleśniowy ze szpinakiem

Autor: misiuziu czwartek, 9 września 2010, 21:14 komentarze: (8)
Pam parampam pam! Dzisiaj przepis z serem pleśniowym. Chociaż sam nie lubię, to podobno niektórym smakuję. Jak to się mówi - o gustach się nie dyskutuję. Jednocześnie chciałem pozdrowić Wojtka, który zjadł ów potrawę (mówił, że wyszło bardzo dobre i robił zdjęcia).

Składniki:

  • szpinak, mrożony (taka zielona tafla w opakowaniu)

  • ser pleśniowy (taki z pleśnią)

  • śmietana

  • makaron



Na początek gotujemy makaron. Standardowa procedura. W międzyczasie kroimy ser na kawałki. Mniej więcej wygląd to tak:









Taki serek jak na zdjęciach jest w sam raz na połowę szpinaku (na jakieś 200-250 gramów) - ja natomiast dałem cały szpinak i wyszło trochę za bardzo zielone. Jak już mówimy o zielonym - trzeba szpinak wyłożyć n patelnie i zacząć podgrzewać. Mi, zanim zacząłem gotować się trochę rozmroził i było łatwiej.



Podgrzewamy go tak długo, aż zacznie wyglądać tak (i bulgotać):





Jak się ugotuję makaron to trzeba go odlać. Jedyna i niepowtarzalna okazja żebyście zobaczyli jak się to robi za pomocą pokrywki na zdjęciu :)



Mam zajebisty garnek. No nie da się ukryć :D Teraz ten ser trzeba dorzucić do szpinaku, mieszać i czekać aż się rozpuści.





W trakcie dodajemy trochę śmietany.



Pod koniec dodajemy czosnku w proszku, trochę soli i pieprzu. Na sam koniec wykładamy na talerz (na makaron) i jemy.



Na sam koniec dodam jeszcze, że jest konkurs związany z serami President (tutaj są szczegóły). Smacznego :)

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • widać na załączonych obrazkach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anulka pisze:

9 września 2010 23:57:00 GMT+2
Nie lubisz sera plesniowego? Fakt - jakbym jadla sery tylko tej marki to pewnie tez bym nie lubila.

Paula pisze:

10 września 2010 14:47:00 GMT+2
ja tego połączenia nie lubię, ale inne z serkami jak najbardziej! :)

Agnieszka pisze:

16 września 2010 22:21:00 GMT+2
z tym odcedzaniem makaronu to nic nowego:P sama tak czesto robie jak cedzak lezy brudny w zmywarce

misiuziu pisze:

17 września 2010 09:31:00 GMT+2
Ha! Widzisz. Ja tak robię zawsze :) Żeby durszlaka nie brudzić.

lou pisze:

21 września 2010 18:58:00 GMT+2
uwielbiam makaron, uwielbiam ser pleśniowy ale ze szpinakiem tego jeszcze nie łączyłam. Na pewno spróbuję !

Anonimowy pisze:

22 września 2010 17:00:00 GMT+2
Wszystko fajnie, tylko to nie jest ser pleśniowy.

misiuziu pisze:

24 września 2010 09:12:00 GMT+2
@lou : Ja też uwielbiam! Makaron...

Na serach pleśniowych się nie znam. Dla mnie to było porośnięte białym nalotem - znaczy pleść. Znaczy ser pleśniowy.

Anonimowy pisze:

24 października 2010 23:11:00 GMT+2
Jestes bardzo zabawny i nawet uroczy z tymi przepisami. Uwielbiam ser plesniowy i spinak ale gotuje tak kiepsko ze nawet kury nie chca jesc tego co ugotuje.
Zastanawiam sie wiec co tu sknoce...
Wlasnie zepsulam twoje racuchy, znaczy te wedlug twojo przepisu:-(
Nie wiem dlaczego, po prostu mi nie wychodzi. Ale Ty jestes na prawde uroczy;-)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?