Składniki:
- żółtko z jajka
- 4 łyżeczki cukru
Do kubka wpijamy żółtko. Z białkiem trzeba coś zrobić (na razie do osobnego kubka). Dosypujemy 4 łyżeczki cukru i ucieramy. Rozcieramy cukier na ściankach kubka. Kogiel mogiel będzie dobry, ja cukier nie będzie miał grudek cukru.
To jest podstawowa wersja. Jak byłem mały i jeszcze mieszkałem w domu, ubijałem mikserem białko i dorzucałem je do kogla mogla. Czasami dorzucałem też wiórki kokosow.
Kogiel mogiel można dodać do grzanego piwa - robi się wtedy z niego cud malina.
Jak już mówimy o pysznych smakach, chciałbym powiedzieć, że laysy mają konkurs.
Trzeba wymyślić smak dla czipsów i zgarnąć kase. Ja mam parę pomysłów a nowy smak (o tym w następnym przepisie). A Ty masz jakiś oryginalny pomysł?
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- kubek
- łyżka