Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Kogiel mogiel

Autor: misiuziu czwartek, 7 października 2010, 22:45 komentarze: (4)
Jak byłem mały mama nauczyła mnie jak się robi kogiel mogiel. Chciałbym nadmienić, że nigdy nie przejmowałem się salmonellą :)

Składniki:

  • żółtko z jajka

  • 4 łyżeczki cukru



Do kubka wpijamy żółtko. Z białkiem trzeba coś zrobić (na razie do osobnego kubka). Dosypujemy 4 łyżeczki cukru i ucieramy. Rozcieramy cukier na ściankach kubka. Kogiel mogiel będzie dobry, ja cukier nie będzie miał grudek cukru.

To jest podstawowa wersja. Jak byłem mały i jeszcze mieszkałem w domu, ubijałem mikserem białko i dorzucałem je do kogla mogla. Czasami dorzucałem też wiórki kokosow.

Kogiel mogiel można dodać do grzanego piwa - robi się wtedy z niego cud malina.

Jak już mówimy o pysznych smakach, chciałbym powiedzieć, że laysy mają konkurs.



Trzeba wymyślić smak dla czipsów i zgarnąć kase. Ja mam parę pomysłów a nowy smak (o tym w następnym przepisie). A Ty masz jakiś oryginalny pomysł?

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • kubek

  • łyżka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Kuchareczka pisze:

7 października 2010 23:02:00 GMT+2
uwielbialam kogel mogiel, czasami mówiło się u mnie kogel mogel, zawsze wyjadałam jak robiło się ciasto i na początku, jak uciera sie zotlka z cukrem mikserem... Cudne!

Jacek Pizza pisze:

7 października 2010 23:28:00 GMT+2
Ja do tego "specyfiku" dodaje jeszcze cynamon. Smak jest zdecydowanie korzystniejszy, nie mówiąc o zapachu.

Anonimowy pisze:

8 października 2010 00:31:00 GMT+2
ja czesto dosypuje kakao:)

ana pisze:

8 października 2010 09:45:00 GMT+2
Ja natomiast byłam chyba jedynym dzieckiem, które nie lubiło kogla mola. Wszyscy patrzyli na mnie jak na dziwaka.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?