Lody czekoladowe z chili i kawałkami czekolady alias Diabelska Czekoladowa Rozpusta!
Składniki:
- 2 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady Wedla
- ½ szklanki cukru pudru
- ¼ łyżeczki sproszkowanego chili
- 1i ½ szklanki śmietany 30%
- ½ szklanki skondensowanego niesłodzonego mleka
Mleko, śmietanę i przesiany przez sitko cukier puder zmieszać w misce i ubić mikserem (wersja burżujska) lub trzepaczką (wersja studencka). 2 tabliczki czekolady roztopić w kąpieli wodnej (wersja wytworna) lub mikrofali (wersja wygodna) i dodać chilli. Pozostałą część czekolady pokruszyć lub posiekać na małe kawałki. Ostudzoną, roztopioną czekoladę i jej pokruszone kawałki dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać całość. Przełożyć do pudełka i zamrozić na całą noc w zamrażarce. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki na ok. 5 min. Smacznego!