Składniki:
- ziemniaki
- śmietana
- cebulka
- boczek
Można jeszcze powiedzieć parę słów o studentach "Są mądrzy, kupują elektronikę w internecie.".
Gotujemy ziemniaki. Podczas jak się gotują, obieramy cebulkę (jedna duuużą)i kroimy w kosteczkę. Najlepiej drobniutenką. To samo robimy z boczkiem, po za tym obieraniem.
Wrzucamy boczek na patelnie i smażymy. Powinno się wytopić trochę tłuszczu. Dorzucamy cebulkę i smażymy dalej. Musi się ona zeszklić, a boczek powinien stać się skwareczkami małymi (zaczęła mi ślinka cieknąć).
W tym czasie ziemniaki powinny być już ugotowane. Odlewamy od nich wodę , ale zostawiamy w garnku. Wlewamy do nich mała śmietanę oraz zawartość patelni. Gnieciemy i mieszamy to razem. Najlepiej takim specjalnym tłuczkiem, ale równie dobrze można widelcem.
Dobrze wymieszane smakuje wybornie. Smakuje w sumie dokładnie jak to (tylko bez konserwantów):
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- garnek
- patelnia
- deska z nożem
- widelec albo COŚ