Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Kluski z makiem

Autor: misiuziu czwartek, 11 grudnia 2008, 16:37 komentarze: (5)
W związku z tym, że lud się domaga (zawsze chciałem móc tak napisać), zamieszczam przepis na danie wigilijne do przygotowania w akademiku. Jadłem je pierwszy raz w akademiku na wigilii, na pierwszym roku moich długoletnich studiów (to było tak dawno, że nie pamiętam proporcji :P).

Składniki:

  • makaron świderki

  • zmielony mak z rodzynkami, miodem i czym dusza zapragnie



Makaron gotujemy. Zanim jednak zaczniemy go gotować, idziemy do sklepu na zakupy :P

Kupujemy zmielony mak z bakaliami, miodem czy jakim tak jest. Ważne, żeby był już zmielony i słodki. Wracamy ze sklepu :P

Jak makaron się ugotował, to odlewamy z garnka wodę za pomocą miski. Przerzucamy makaron do tej miski, otwieramy to coś w czym zamknięty jest mak (puszka, słoik, brzuch współlokatora) i dodajemy do makaronu. Mieszamy.

I gotowe :) Szybko, smacznie i w miarę rozsądnie cenowo.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • garnek

  • łyżka

  • miska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

echolvd pisze:

12 grudnia 2008 08:44:00 CET
O ile mnie pamięć nie myli, to właśnie ja przygotowałem wtedy na wigilię kluski :-) U mnie w domu było to standardowe danie wigilijne, chociaż w niektórych regionach jest ono nieznane. Kiedyś trzeba się było troszkę bardziej namęczyć, ale dzisiaj w sklepach "przyprawiony" mak jest już ogólnie dostępny, chociaż jak dla mnie - za słodki. Smacznego :-)

misiuziu pisze:

12 grudnia 2008 10:10:00 CET
To powiedz mi jeszcze co my mieliśmy na tej wigilii :D

A te kluski z makiem były najlepszymi jakie w życiu jadłem... jedynymi :P Co nie zmienia faktu, że były bardzo smaczne.

echolvd pisze:

18 grudnia 2008 18:25:00 CET
Na pewno były pierogi z Carrefoura ;-) Ale prawdę mówiąc, nie pamiętam zbytnio jakie inne potrawy królowały wtedy na stole. Prawdopodobnie studenckie wersje wszystkich podstawowych wigilijnych ;-)

Anonimowy pisze:

16 stycznia 2009 15:07:00 CET
Troche z opoźnieniem (bo statnio mi się głupi komputer zbuntował),ale chcialam podziękować za przepis. Rzeczwiście te kluski były łatwe w przgotowaniu(a w dodatku znalazłam takie w kształcie gwiazdeczek;D) I moja(w sumie to wasza-ale o tym nikt nie musi wiedzieć) potrawa zrobiła furrorę;))
Pozdrawiem
Kaska

misiuziu pisze:

16 stycznia 2009 15:11:00 CET
Dzięki za słowa uznania :)

Cieszę się, że mogłem pomóc :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?