Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Zapiekanka ziemniaczana czy coś

Autor: misiuziu niedziela, 1 marca 2009, 13:50 komentarze: (4)
Wyszło dobre, ale i tak muszę to jeszcze dopracować :)


Składniki:

  • ziemniaki

  • marchewka

  • boczek wędzony lub coś koło tego

  • jogurt naturalny

  • ser w plasterkach

  • sól i pieprz, przyprawy jakie chcecie



Nie mogę napisać proporcji poniewoż ich nie pamiętam :P Wszystko zależy od wielkości naczynia żaroodpornego czy czegoś podobnego.

Obieramy ziemniaki i je gotujemy. Ziemniaki powinny być lekko twardawe, niegotowane. Ważna rzecz - ziemniaki gotujemy w całości!

Jak już ziemniaki się gotują to czyścimy marchewkę (jak nie wiecie jak się czyści marchewkę to zapytajcie skikającego królika) i kroimy ją w plasterki, mniej więcej cienki :P Cienkie znaczy 2-5mm (nie warto używać suwmiarki). I teraz czekamy na ziemniaki. Podczas czekania zaprzyjaźniamy się z Żubrem, albo nawet całym stadkiem Żubrów.

Ziemniaki po ugotowaniu odlewamy i stawiamy sobie z garnkiem na stół. Ziemniaki kroimy w plasterki (trochę grubsze od marchwi) i wrzucamy jedna warstwę do naczynia ciepłolubnego (żaroodpornego). Następnie dodajemy szczyptę przypraw na pierwszą warstwę (sól i pieprz i jeszcze jakaś papryka w proszku by się przydała).

Następnie nakładamy warstwę pokrojonego w plasterki boczku (był w plasterkach, ale można go pociachać na mniejsze kawałeczki, bo będzie się go lepiej jeść). Ważne jest żeby boczek czy coś tam miało tłuszczyk (podczas pieczenia się ładnie wytopi). Później znowu przyprawy.

Teraz warstwa marchwi (analogicznie jak ziemniaki) i przyprawy. Warstwy powinny być maksymalnie cienkie (wtedy wszystko się ładnie przejdzie zapachem).

Jak już zbliżamy się do końca naczynia nakładamy ostatnią warstwę (nie ważne jaką) i robimy czary :) Otwieramy jogurt, dodajemy tak soli, pieprzu i innych przypraw (pietruszka i czosnek w proszku) i mieszamy to wszystko (wiertłem numer 3, wiertarką udarową). I wylewamy równomiernie do naczynia, w taki sposób, żeby całość była zakryta. Na wierzch kładziemy plasterki sera.

Wstawiamy do piekarnika w nieznaną temperaturę na nieznany czas. I czekamy, znowu. Co jakiś czas sprawdzamy, jeśli ser się roztopił to można chyba wyjąć, ale można też poczekać aż się trochę przypiecze (co wydaję mi się jednak niemożliwe :P ). Tak myślę, że mniej więcej 30-40 minut stoi to w piekarniku. Później już tylko zajadamy ze smakiem :D

I przypominam, że konkurs trwa dalej. A nagrodą jest zegarek od producenta pasz dla świnek :D

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • garnek

  • naczynie żaroodporne

  • deska

  • nóż

  • talerz

  • widelec i łyżka (bo łyżką nakładamy)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Blair Witch pisze:

1 marca 2009 15:17:00 GMT+1
hmmm zauważam pewną manierę używania słów powszechnie uznanych za gryps...qui~!

misiuziu pisze:

1 marca 2009 15:33:00 GMT+1
Qui, tam! Wydaję Ci się :P

Anonimowy pisze:

1 marca 2009 22:11:00 GMT+1
Inna kolorystyczno-smakowa wersja tego czegoś, dla wegetarian albo pozbawionych chwilowo boczków i marchewki: jako materiał zastępczy poplasterczone jaja na twardo posypane szczypiorkiem w znacznej ilości! Cała reszta tak samo :-)

Anonimowy pisze:

28 maja 2009 00:55:00 GMT+2
proponuje zamiast marchwi dac cebule wczesniej podsmażoną, a do śmietsny doda zmiksowane grzybki ugotowane [gotuje sie suszone grzyby ok 20 min]. luksus!:D
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?