Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Jajka faszerowane

Autor: newpowersoul niedziela, 19 kwietnia 2009, 16:12 komentarze: (5)
Długo nie pisałem, bo były święta, a potem trzeźwiałem;] Pora wrócić do formy. Dzisiaj przygotujemy jajka faszerowane i nie, wcale nie dlatego, że jadłem identyczne w czasie świąt.


Składniki:


  • jajek ilość dowolna

  • resztki mięsne z lodówki

  • pietruszka, szczypior, coś w ten deseń

  • olej

  • majonez
  • kilka pieczarek

Gotujemy jajka na twardo, zalewamy zimną wodą i następnie obieramy. Kroimy je na połówki i bardzo delikatnie wydłubujemy z nich żółtko, które przerzucamy do oddzielnej miski. W międzyczasie kroimy drobno resztki mięsne oraz pieczarki i rzucamy w cholerę na patelnię:) Jeśli nie chcemy mięsa, to zostawmy same pieczarki. Siekamy zieleninę. Oczywiście można zrobić bez, ale wtedy zabraknie wiosennego akcentu, tak bardzo pożądanego przez niektórych. Zieleninę oraz usmażone resztki łączymy z żółtkiem. Dodajemy ilość majonezu nam odpowiadającą i mielimy na papkę. Następnie delikatnie wypełniamy wyżłobione jajka przygotowaną przez nas masą, doprawiamy do smaku i dodajemy ewentualnie majonez na wierzch. Szybko, tanio i smacznie. Na domówkę, jak znalazł.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • miska

  • widelec

  • patelnia

  • talerz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

aga-aa pisze:

22 kwietnia 2009 20:44:00 GMT+2
ale po jajkach nie trzeźwiałeś chyba co? ;)

misiuziu pisze:

22 kwietnia 2009 21:08:00 GMT+2
I ciekawe czyich jajek użył :P

aga-aa pisze:

23 kwietnia 2009 20:49:00 GMT+2
oby nie swoich ;)

newpowersoul pisze:

23 kwietnia 2009 21:37:00 GMT+2
ok następnym razem będę w przepisach zaznaczał, że jajka są kurze;]

misiuziu pisze:

23 kwietnia 2009 22:41:00 GMT+2
Ale jak to? Kogutowi obciąłeś? :P
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?