Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Placki ziemniaczane - patent nad patenty

Autor: misiuziu niedziela, 28 listopada 2010, 14:41 komentarze: (7)
Wczoraj miałem okazję jeść placki ziemniaczane. Na szczęście nie ja je robiłem :P I takie tam ciekawe rzeczy się dowiedziałem :D

Nie będę opisywał jak się robi placki bo już to robiłem. Patent jest natomiast następujący - jak już zetrzemy ziemniaka, do wersji mocno okrojonej i zaczynamy trzeć palce, bierzemy do ręki widelec. Nadziewamy na niego ziemniaka i trzemy dalej. Wszytkie palce mam dzięki temu całe :) Tylko przedrmie podrapanę po zjeżdżaniu z kopca.

U Was też tyle śniegu, że można zjeżdżać na workach? :)

A tak to wczoraj wyglądało (muszę się pochwalić, że największego ziemniaka starłem ja).









Na pierwszym zdjęciu jest mój współlokator. Dalej ja a potem Katarzyna. A potem Barbara. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Ewam pisze:

28 listopada 2010 15:15:00 CET
niezly patent...mam tylko nadzieje ,ze nie poparzyliscie sobie palcow ,jak takim widelcem po tarze przejechac,to niezle iskry musialy leciec...najwazniejsze jednak to byc zaradnym w kazdej sytuacji...no i smaka mi narobiles na placki ziemniaczane :)

misiuziu pisze:

28 listopada 2010 20:29:00 CET
Właśnie mi też się wydawało, że pójdą iskry - ale jakoś nie chciały :P Metoda jest mniej inwazyjna dla tarki i widelca niż mogłoby się wydawać.

Mihrunnisa pisze:

28 listopada 2010 20:53:00 CET
Niezły jeszcze kiedyś stosowany u mnie w domu puki nie zaczęliśmy wkładać pokrojonych na większe kawałki ziemniaków z cebulą do koktajlownika vel dużego blendera. Łatwo, szybko, przyjemnie a przede wszystkim smacznie :-). Wiem student jest biedny ale kiedyś przecież ten szacowny stan się zmieni :-). Pozdrawiam

Fanny pisze:

28 listopada 2010 22:00:00 CET
Sympatycznie tam u was bardzo w tej studenckiej kuchni ;))

misiuziu pisze:

29 listopada 2010 07:19:00 CET
Staramy się jak możemy, żeby było sympatycznie ;)

Kika83 pisze:

7 sierpnia 2011 20:34:00 CEST
powinno być więcej zdjęć autora bloga przy pracy, bardzo apetyczne :)

misiuziu pisze:

7 sierpnia 2011 20:42:00 CEST
Tak, tak, apetyczne, ale nie ma co za dużo dawać bo się ktoś zacznie ślinić na mój widok czy coś :P

W razie czego zapraszam na kolację na żywo, napisz maila to ustalimy co jak i gdzie (gdzie to trudne pytanie ostatnio ;P ).
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?