Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

WOŚPowanie - gotowałem ja, koobak. Bajerancki szpinak.

Autor: koobak sobota, 15 stycznia 2011, 18:25 komentarze: (5)
Przepis, który poniżej prezentuję, wykonałem dla zwycięzcy aukcji. Jako, że wylicytował mnie znajomy, który ma kuchnię wyposażoną gorzej niż moją, więc gotowałem u siebie (wbrew warunkom przedstawionym na aukcji).
Pierwotnie planowałem zrobić roladki drobiowe zapiekane z bajeranckim nadzieniem + jeszcze fajniejszy deser. Ale, że moja gigantyczna kuchnia pozostawia wiele do życzenia, zostało przy zmodyfikowanym daniu głównym.

Składniki:
  • masło
  • płatki migdałowe - opakowanie 100g
  • szpinak mrożony - opakowanie 400-450g
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki mleka
  • mięso: 2 cycki kurczęce (ok 25 dag)
  • sól i pieprz

1. Dwie łyżki masła rozpuścić w garnku (w międzyczasie zachwycić się aromatem masła) i wrzucić na to mrożony szpinak z wora - skręcamy gaz pod patelnią, żeby spokojnie się rozpuszczał.

2. Trzy ząbki czosnku obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Solidnie pieprzymy i solimy (z obu stron)! Właśnie to jest patent. Po tak spreparowanym czosnku (przynajmniej mi) nie odbija się nim i nie daje z aparatu mowy jego charakterystycznym zapachem (po zjedzeniu i umyciu zębów można się bez problemu całować).

3. Podkręcamy gaz pod garnkiem i rozmrażamy do końca szpinak. Jak się rozmrozi, szpinaczek solimy (3-4 szczypty), pieprzymy (1 szczypta), wrzucamy czosnek i migdały. Dolewamy mleko, mieszamy dokładnie, gaz zmniejszamy i zostawiamy, żeby się gotowało i odparowywało. Całość należy pilnować, żeby nie przypalić.

4. W tzw. "międzyczasie" cycki myjemy, kroimy (ja pokroiłem je na większe kawałki - lubię widzieć co jem), wrzucamy na patelnię i obsmażamy na roztopionym maśle ze wszech stron. Jak się zetną wrzucamy na patelnię nawet nie do końca odparowany szpinak i dusimy, aż szpinak nabierze odpowiednio gęstej konsystencji, a cycki stracą surowość. Dobrze skontrolować, czy nie dodać jeszcze trochę soli i pieprzu. Jeśli zbyt szybko odparuje, wówczas należy podlać mlekiem.

Podawać zależnie od upodobań - jak się chce. Ja ostatnio mam fazę na brązowy ryż. Droższy od białego, ale nie klei się i ma fantastyczny smak. W tym daniu idealnie współgra z migdałami w szpinaku. Podane składniki wystarczą na obiad dla 2-3 średniożarłocznych osób.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • garnek
  • patelnia
  • deska
  • nóż
  • łyżka do mieszania
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

mateush pisze:

15 stycznia 2011 19:52:00 GMT+1
szkoda, że nie wrzuciłeś fotek, bo za szpinakiem nie przepadam, a przepis wydaje się apetyczny ;). Może po ujrzeniu całego dania mógłbym się przekonać do ulubionego dania Popeya ;). W między czasie chciałbym zaprosić na swojego (nowo powstałego) blogaska kulinarnego ;) Studencka kuchnia, Może nawiążemy jakąś współpracę (wymiana linkami)? Pozdrawiam i mam nadzieję, że robiłeś gdzieś fotki, bo mówię - z chęcią bym zobaczył efekt końcowy tego przepisu ;)

Rynn pisze:

16 stycznia 2011 06:58:00 GMT+1
Nie wiem jak smakuje Twój kurak ze szpinakiem, ale używasz (w miarę) poprawnie sformułowania "w tak zwanym międzyczasie", więc zjadłabym go bez pytania, zachwycona.

Nawet, jeżeli szpinak bez gałki muszkatołowej to barbarzyństwo.

koobak pisze:

16 stycznia 2011 09:47:00 GMT+1
Do mateusha. Fotek nie wrzuciłem, bo mój telefon robi beznadziejne zdjęcia. A z dzieciństwa mam traumatyczne wspomnienia szpinakowe. Bezsmakowa ciapa wyglądająca jak zielona kupa. Szpinak zacząłem jeść około pięć lat temu.
Co do szpinaku z gałką muszkatułową - będę musiał spróbować tej ingrediencji dodać następnym razem.
Jak należy poprawnie używać międzyczasu?

Rynn pisze:

16 stycznia 2011 13:47:00 GMT+1
"W międzyczasie poszedłem zjeść zieloną kupę." - niepoprawnie.

"W tak zwanym międzyczasie poszedłem dodać gałki muszkatołowej do aromatycznego szpinaku." - poprawnie.

Ale skoro "poszłem" ma być poprawną formą (albo nawet już jest?) to ja się mogę chować z dyskusyjnym "międzyczasem" ;)

Królowa Wszechrzeczy pisze:

17 stycznia 2011 22:35:00 GMT+1
Niech bóg ci w dzieciach wynagrodzi za ten Patent (przez duże "P"!) z czosnkiem!
Albowiem rzeczywiście się sprawdził, a nie przypuszczam, żeby w tym wypadku można było wiele zdziałać wyłącznie siłą sugestii! ;)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?