Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Wodzionka

Autor: misiuziu czwartek, 7 kwietnia 2011, 12:16 komentarze: (4)
Zeszła sobota, kolejna kolacja sobotnia była :) Tym razem potrawa prosto ze Śląska - najlepsza z wszystkich śląskich zup, czyli wodzionka. Proporcji nie znam (piszcie w komentarzach jak znacie).

Składniki:
  • woda
  • suchy chleb
  • smalec
  • czosnek
  • sól

Opcjonalnie można zrobić do zupy smażone ziemniaki, bo samą zupą ciężko się najeść. My (my jest powiedziane na wyrost, bardziej powinno być 'oni' albo 'one') tak właśnie zrobiliśmy. Był to piękny widok, jak piękne dziewczyny obierały ziemniaki, a faceci siedzieli i bacznie patrzyli na ten proces :P Ehh, w takich chwilach człowiek czuję, że żyję :P

Ale to tylko ziemniaki - wodzionkę w głównej mierze sporządziła Karolina z Markiem (ładnie dziękuję). A robi się to tak - bierzemy suchy chleb... Nam się akurat skończył, więc postarzaliśmy chleb, wysuszając go na patelni. Wrzucamy chleb tniemy na kawałki niewielkie i wrzucamy do garnka. Dorzucamy tam pokrojony czosnek i trochę smalcu.

Teraz najważniejsze - zalewamy wrzątkiem iiii ... gotowe. Jeszcze tylko trzeba dosolić do smaku. Nie mam pojęcia jak to może smakować, ale jest zdumiewająco smaczne (mówię to z ręką na sercu).

A na koniec jeszcze piosnka :P




Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • garnek
  • deska i nóż
  • talerz i łyżka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

8 kwietnia 2011 20:03:00 GMT+2
potwierdzam! z nieznanych nikomu przyczyn ta zupa jest przepyszna! takie niby nic, a cieszy :)

Rynn pisze:

8 kwietnia 2011 22:29:00 GMT+2
I ja tam byłam, chleb z wodzionką piłam.

Anonimowy pisze:

11 kwietnia 2011 20:12:00 GMT+2
wersja "na słodko" także istnieje :) :
Zamiast wody dodajemy mleko z miodem (w dzisiejszych czasach taniej wyjdzie, niż sam cukier)

istnieje także wersja full wypas (znam ją od taty - okolice Bielska Białej, więc praktycznie Śląsk) - czyli dodatkowo, przed zalaniem wrzątkiem mieszasz wszystkie "cutateny" w rozbełtanym jajku - nie wiem, jak to smakuje - nie jadłam - ale wg słów mojej 10-letniej siostry wersja na słodko "wymiata".

Pozdrawia studentka 1. roku Filologii z UŚ :)

widelcem-pisane pisze:

11 kwietnia 2011 21:11:00 GMT+2
ja z kolei słyszałem tez o wersji z cebulką ;). Sam przyznam, że nei jestem tru, bo kosztowałem wodzionkę i niestety nie wytrwałem do końca talerza :(. Niedługo swój przepis dodam na studenckiej kuchni :). A te różne odmiany to pierwsze słyszę. Może kiedyś się przekonam... ale musi pierw przejść zapach czosnku :P
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?