Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Miód Manuka w kuchni i nie tylko

Autor: misiuziu wtorek, 4 grudnia 2012, 00:11 komentarze: (3)
Wszyscy, którzy interesują się naturalnymi metodami leczenia, z pewnością słyszeli o właściwościach miodu Manuka. Jet bez wątpienia środkiem antybakteryjnym, silnie działającym. Z powodzeniem zastępuje cukier a rozpuszczony w szklance wody z cytryną i wypijany na czczo znacznie wpływa na poprawę odporności. Jako wspaniały dodatek, wyśmienicie komponuje się z porannymi, słodkimi śniadaniami i deserami. Pieczone brzoskwinie, banany czy ananas polane naturalnym jogurtem wymieszanym z miodem Manuka, zdobędą na zawsze nasze serce. W kuchniach świata miód ten stosowany jest już od wielu lat i pomaga w zwalczaniu dolegliwości układu pokarmowego, dolegliwości żołądkowy i jelitowych i do wspomagania odporności. Ale nie tylko w kuchni ma zastosowanie ten specyfik. Możemy go stosować doraźnie w stanach zapalnych skóry, jamy ustnej i głowy. Jeżeli nie chcemy ryzykować sami mieszając miód z innymi kosmetykami, możemy zakupić gotowe mieszanki. Rynek oferuje pasty do zębów, szampony, pomadki ochronne, herbaty, syropy dla dzieci i wiele innych, a wszystko to z dodatkiem miodu Manuka. Niestety sam miód Manuka nie jest produktem tanim. Powstaje z nektaru kwiatów krzewu manuka rosnącego tylko w Nowej Zelandii i tylko stamtąd produkt jest sprowadzany. Jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne jest wielokrotnie silniejsze niż innych miodów. Działa skutecznie na organizm w stosowaniu zarówno zewnętrznym jak i wewnętrznym. Oryginalny miód dostępny jest w aptekach, dobrze zaopatrzonych sklepach zielarskich i tych ze zdrową żywnością. Oczywiście jak większość produktów można go zakupić w internecie. Tutaj jednak, musimy zwrócić szczególna uwagę na autentyczność produktu i atesty. Ze względu na swoją cenę jest kolejnym specyfikiem kuszącym do podrabiania. Jedynym przeciwwskazaniem, jest używanie miodu przez osoby uczulone na produkty pszczele oraz dzieciom do 12 miesiąca życia. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Wojtek pisze:

4 grudnia 2012 15:51:00 GMT+1
Misiek, kurna, co to za chałtura?

misiuziu pisze:

4 grudnia 2012 18:21:00 GMT+1
Wiesz, za coś trzeba żyć :)

Laura Che pisze:

28 czerwca 2013 11:11:00 GMT+2
Dobry miód, tylko uwaga na oznaczenia - chodzi o te certyfikaty MGO i UMF - lepiej kupować ten certyfikowany wg nowszych metod.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?