Miód Manuka w kuchni i nie tylko
Autor: misiuziu
wtorek, 4 grudnia 2012, 00:11
komentarze: (3)
Wszyscy, którzy interesują się naturalnymi metodami leczenia, z pewnością słyszeli o właściwościach miodu Manuka. Jet bez wątpienia środkiem antybakteryjnym, silnie działającym. Z powodzeniem zastępuje cukier a rozpuszczony w szklance wody z cytryną i wypijany na czczo znacznie wpływa na poprawę odporności. Jako wspaniały dodatek, wyśmienicie komponuje się z porannymi, słodkimi śniadaniami i deserami. Pieczone brzoskwinie, banany czy ananas polane naturalnym jogurtem wymieszanym z miodem Manuka, zdobędą na zawsze nasze serce. W kuchniach świata miód ten stosowany jest już od wielu lat i pomaga w zwalczaniu dolegliwości układu pokarmowego, dolegliwości żołądkowy i jelitowych i do wspomagania odporności. Ale nie tylko w kuchni ma zastosowanie ten specyfik. Możemy go stosować doraźnie w stanach zapalnych skóry, jamy ustnej i głowy. Jeżeli nie chcemy ryzykować sami mieszając miód z innymi kosmetykami, możemy zakupić gotowe mieszanki. Rynek oferuje pasty do zębów, szampony, pomadki ochronne, herbaty, syropy dla dzieci i wiele innych, a wszystko to z dodatkiem miodu Manuka. Niestety sam miód Manuka nie jest produktem tanim. Powstaje z nektaru kwiatów krzewu manuka rosnącego tylko w Nowej Zelandii i tylko stamtąd produkt jest sprowadzany. Jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne jest wielokrotnie silniejsze niż innych miodów. Działa skutecznie na organizm w stosowaniu zarówno zewnętrznym jak i wewnętrznym. Oryginalny miód dostępny jest w aptekach, dobrze zaopatrzonych sklepach zielarskich i tych ze zdrową żywnością. Oczywiście jak większość produktów można go zakupić w internecie. Tutaj jednak, musimy zwrócić szczególna uwagę na autentyczność produktu i atesty. Ze względu na swoją cenę jest kolejnym specyfikiem kuszącym do podrabiania. Jedynym przeciwwskazaniem, jest używanie miodu przez osoby uczulone na produkty pszczele oraz dzieciom do 12 miesiąca życia.
Anonimowy pisze:
28 czerwca 2013 11:11:00 CEST
Dobry miód, tylko uwaga na oznaczenia - chodzi o te certyfikaty MGO i UMF - lepiej kupować ten certyfikowany wg nowszych metod.