Składniki:
- makaron, jakieś pół paczki
- mąka lub śmietana (w oryginalnym przepisie śmietana)
- olej lub masło
- kiełbaska
- por
- przyprawy
Standardowo gotujemy makaron. Podczas tego jak się gotuje kroimy kiełbasę (lub parówkę) i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (olej lub masło). Jeśli kiełbasa jest mocno tłusta to nie trzeba dawać tłuszczu.
Smażymy kiełbaskę na przyrumieniony kolor i w międzyczasie kroimy pora. Ja przeciąłem go dwa razy wzdłuż i później w plasterki (tak żeby się ładnie rozsypał). Cały por to trochę za dużo jak na obiad dla jednej osoby (nawet jak dla mnie). Polecam kroić od końca (czyli od liści). Zajefajnie wygląda to na patelni, dawno nie jadłem czegoś co tak ładnie wygląda.
Jak kiełbaska się podsmażyła, dorzucamy do niej pokrojonego pora. Mam nadzieje, że się domyśliliście, że wcześniej trzeba było tego pora umyć. Podsmażamy to razem, tylko nie za mocno. Dolewamy około szklanki wody i dusimy (powinno być pod przykryciem, ale nie jest to konieczne). I nie wiem dlaczego, ale smażona kiełbasa kojarzy mi się z typowo męskim daniem. Do takiego obiadu to brakuję mi tylko kobiety w bieliźnie ;>
Makaron powinien się już ugotować. Odlewamy go i wrzucamy na patelnie. Dolewamy do tego jeszcze jakieś pół szklanki wody. Dosypujemy przyprawy. Najbardziej odpowiednie dla mnie to vegeta ( warzywko) i pieprz, ale to wszystko zależy od smaku kucharza. I teraz jak to wszystko jest wymieszane i grzeje się na patelni dolewamy śmietany (ile to nie wiem, tak żeby zagęściło) lub w połowie szklani wody rozrabiamy ze 3 czubate łyżki mąki (albo jedną, zawsze sypie na oko). Najlepiej rozrobić tą mąkę widelcem. Wlewamy "to" albo śmietanę na patelnie (wcześniej zmniejszamy ogień) i mieszamy. Jeśli nie zrobią Ci się grudki a śmietana się nie zważy znaczy, że masz zadatki na kucharza (w McDonaldzie :P).
Chwilkę to podgrzewamy jeszcze cały czas mieszając. Piękny zielony obiad z makaronem. Pycha. A później możemy płynąć promem do pracy.
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- patelnia
- garnek z pokrywką
- to czym jesz i na czym jesz
- deska do krojenia i nóż