Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Makaron z kiełbasą i porem

Autor: misiuziu niedziela, 21 stycznia 2007, 12:29 komentarze: (6)
Dostałem przepis od Karoliny (bardzo ciekawy). Niestety jak to zawsze u mnie bywa gdzieś go zapodziałem i zrobiłem obiadek po swojemu (też wyszedł pierwsza klasa). Karolinie dziękuje za przepis, bo jeszcze pewnie z niego skorzystam (już go znalazłem).

Składniki:
  • makaron, jakieś pół paczki
  • mąka lub śmietana (w oryginalnym przepisie śmietana)
  • olej lub masło
  • kiełbaska
  • por
  • przyprawy


Standardowo gotujemy makaron. Podczas tego jak się gotuje kroimy kiełbasę (lub parówkę) i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (olej lub masło). Jeśli kiełbasa jest mocno tłusta to nie trzeba dawać tłuszczu.

Smażymy kiełbaskę na przyrumieniony kolor i w międzyczasie kroimy pora. Ja przeciąłem go dwa razy wzdłuż i później w plasterki (tak żeby się ładnie rozsypał). Cały por to trochę za dużo jak na obiad dla jednej osoby (nawet jak dla mnie). Polecam kroić od końca (czyli od liści). Zajefajnie wygląda to na patelni, dawno nie jadłem czegoś co tak ładnie wygląda.

Jak kiełbaska się podsmażyła, dorzucamy do niej pokrojonego pora. Mam nadzieje, że się domyśliliście, że wcześniej trzeba było tego pora umyć. Podsmażamy to razem, tylko nie za mocno. Dolewamy około szklanki wody i dusimy (powinno być pod przykryciem, ale nie jest to konieczne). I nie wiem dlaczego, ale smażona kiełbasa kojarzy mi się z typowo męskim daniem. Do takiego obiadu to brakuję mi tylko kobiety w bieliźnie ;>

Makaron powinien się już ugotować. Odlewamy go i wrzucamy na patelnie. Dolewamy do tego jeszcze jakieś pół szklanki wody. Dosypujemy przyprawy. Najbardziej odpowiednie dla mnie to vegeta ( warzywko) i pieprz, ale to wszystko zależy od smaku kucharza. I teraz jak to wszystko jest wymieszane i grzeje się na patelni dolewamy śmietany (ile to nie wiem, tak żeby zagęściło) lub w połowie szklani wody rozrabiamy ze 3 czubate łyżki mąki (albo jedną, zawsze sypie na oko). Najlepiej rozrobić tą mąkę widelcem. Wlewamy "to" albo śmietanę na patelnie (wcześniej zmniejszamy ogień) i mieszamy. Jeśli nie zrobią Ci się grudki a śmietana się nie zważy znaczy, że masz zadatki na kucharza (w McDonaldzie :P).

Chwilkę to podgrzewamy jeszcze cały czas mieszając. Piękny zielony obiad z makaronem. Pycha. A później możemy płynąć promem do pracy.


Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • patelnia
  • garnek z pokrywką
  • to czym jesz i na czym jesz
  • deska do krojenia i nóż
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

20 grudnia 2007 13:54:00 GMT+1
jedyne co mam w lodowce to por i kielbasa. a jedyny przepis jaki mi wyszukalo z tych skladnikow to wlasnie ten:) dam znac jek wyszlo;)

Anonimowy pisze:

20 grudnia 2007 15:56:00 GMT+1
pyyyyyyyyyyyyyycha :)

Anonimowy pisze:

10 maja 2008 14:02:00 GMT+2
Nie lubie pora, a z reszta i tak jego nie mialam. Zastanawialam sie co z kielbasa zrobic. I wymyslilam ze zamiast pora dodam pomidory z puszki bez skorki (nie zalowac pomidorow!). I mniej wiecej podobnie zrobilam, jak w tym przepisie, tylko bez maki czy smietany, ale z przyprawami (ja dodalam oregano i pieprz,ale kazdy moze wg gustu) Mowie wam - pycha!

Anonimowy pisze:

27 listopada 2009 17:07:00 GMT+1
Dobre naprawde :) proponuje dodac czosnku i bazyli :)

Kuchareczka pisze:

25 listopada 2010 12:51:00 GMT+1
pyyyyycha:) ja dodalam jeszcze rozrobiona z woda bulionetke z knorr'a i dolalam do tego i wyszedl pyszny sos:) naprawde polecam:))

Anonimowy pisze:

25 września 2022 23:00:00 GMT+2
Zajebiste, jadłem na studiach a teraz żona mi gotuje dla przypomnienia ;)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?