Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Herbata

Autor: misiuziu piątek, 4 września 2009, 11:12 komentarze: (12)
I tak postanowiłem, wrócić do staaaaarego cyklu pod tytułem "Poszedłem na studia i nie wiem co to garnek". Poprzednie przepisy z tego cyklu "Jak się gotuje parówki", "Jak się gotuje ziemniaki" oraz "Jak się gotuje jajka" (i jeszcze parę innych). Dzisiaj to samo zrobimy z herbatą.

Składniki:


Wiem, że przepis jest niewiarygodnie trudny, więc proszę o maksymalne skupienie. W pierwszym kroku musimy zagotować wodę. Do wyboru mamy czajnik, czajnik elektryczny lub garnek. W tych oto przyrządach można zagotować wodę.

UWAGA!
Garnek musi być maksymalnie czysty, żeby herbata nie smakowała np. parówkami.

Krok drugi wymaga rzeczy wręcz nieprawdopodobnej! Trzeba znaleźć kubek, o zgrozo, czysty. Jak już podołamy temu trudnemu zadaniu, umieszczamy w środku kubeczka torebkę herbaty ekspresowej. Jeśli ma sznureczek to umieszczamy go poza kubkiem. Jeśli mamy herbatę sypaną, to ja wsypujemy. Mniej więcej tyle, żeby zakryła dno kubeczka.

Krok drugi za nami. Możemy w tym momencie otrzeć pot z czoła - już prawie skończyliśmy. W następnym kroku zalewamy kubek wrzątkiem. Należy przy tym uważać, żeby nie poparzyć sobie paluszków. Teraz czekamy cierpliwie aż się zaparzy. Starodawna sztuka parzenia herbaty mówi, iż herbatę powinno się parzyć... nie znam starodawnej sztuki parzenia herbaty. Ja parzę ją tak długo, póki nie osiągnie odpowiedniej mocy i koloru.

W czasie parzenia warto dodać słodziki w postaci cukru (6 łyżeczek, tylko nie mieszajcie bo będzie za słodka), miodu lub soku malinowego. Po zaparzeniu i osłodzeniu można dodać cytrynę. Wyciskając ją jak szmatę, albo wrzucając ukrojony kawałek.

Jakbyście chcieli podrywać starego marynarza, to konieczne jest dodanie do herbaty trochę rumu. W zależności od ilości rumu, wyjdzie herbata z rumem lub grog (o którym mam nadzieję napiszę w najbliższym czasie).

Wszystko mieszamy oczywiście łyżeczką i pijemy ze smakiem (patrząc sobie podniebienie).

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • kubek

  • łyżeczka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

koobak pisze:

4 września 2009 11:25:00 GMT+2
Zapomniałeś dodać, że przewagą tej potrawy nad pozostałymi jest to, że wszelkie użye naczynia są prawie czyste lub czyste. Garnek/czajnik/cokolwiek po gotowaniu nadal jest czysty(!!), a kubek i łyżeczka nadają się do ponownego użycia bez konieczności mycia. Czyli są pół-brudne i wcale nie ma konieczności tego myć. Jedyne, czego trzeba pilnować to to, żeby wypić herbatę do końca, bo inaczej na wierzchu może pojawić się nowe życie. A wtedy kubek już trzeba umyć. Bo nie słyszałem, żeby ktoś się lubował w herbacie pleśniowej.

Blair Witch pisze:

4 września 2009 12:23:00 GMT+2
Hmmm nachodzi mnie reflekcja..czy aby koobak i kubek nie brzmi podobnie...czyżbyś koobaku utożsamiał się kwestiami higieny kubeczka? ;] Bo jeśli masz gdzieś jakąś pleśń to wiesz...ehkm ;]

Ogólnie to przepis "może być" brakuje tylko bucików i torebek ;]

koobak pisze:

4 września 2009 12:44:00 GMT+2
I tak nie jesteś zainteresowana... Nie będę złośliwy, bo nie chcę zrobić przykrości miziuziowi :P

Blair Witch pisze:

4 września 2009 12:49:00 GMT+2
Mój Drogi.... jestem dużą dziewczynką i jak chcesz iść ze mną na wojnę to możesz to robić :) (podaje rękawice)

misiuziu pisze:

4 września 2009 13:31:00 GMT+2
Rękawicy się nie podaje tylko rzuca pod nogi. I jeszcze chciałem powiedzieć - hej!

Blair Witch pisze:

4 września 2009 13:37:00 GMT+2
(rzuca rękawice pod nogi misiuziu) ;)

misiuziu pisze:

4 września 2009 13:48:00 GMT+2
To nie ze mną masz iść na wojnę tylko z Kubą. Ja to bym Cię na rękach nosił, tak samo jak bułki rano ze sklepu :P

Blair Witch pisze:

4 września 2009 16:43:00 GMT+2
(*.*) mentalny odlot =]

Kooboak: kisiel, budyń, makaron czy piwo? ;)

stratiformis pisze:

4 września 2009 18:36:00 GMT+2
ej, czemu nie ma takiej opcji "lubie to" jak na fejsbuku?
co prawda studiuje juz n-ty rok, przy czym n nalezy do... niewazne, herbate zrobic umiem
ale i tak mi sie podoba :)

Herbata pisze:

6 marca 2011 16:55:00 GMT+1
Herbata to jest to. Nie wyobrażam sobie wieczornego zakuwania bez kubka herbaty albo dwóch.

Herbata pisze:

6 kwietnia 2011 13:33:00 GMT+2
No faktycznie, ten przepis to jeden z trudniejszych, ale na szczęście podołałem.

Anna Grzelak pisze:

9 października 2019 12:28:00 GMT+2
Uwielbiam herbatę, w szczególności zieloną. Co dziennie piję ją parę razy. Warto pamiętać o podaniu jej w odpowiedni sposób. Ja herbatę najczęściej serwuję w filiżankach https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki, które uważam za najlepszy sposób podania tego napoju. Idealnie podkreślają każdą chwilę podczas delektowania się herbatą.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?