Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Ciasto z marihuaną w 5 minut

Autor: misiuziu poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 11:55 komentarze: (18)
Szukałem jakiegoś takiego przepisu i muszę powiedzieć, że dość trudno coś sensownego znaleźć, więc pisać mi trza - dla potomności, co by wiedzieli jak to się robi :) Podobnie jak przepis z pędzeniem bimbru - nie testowany. A przy okazji oblukajcie sobie odzież używana online

Składniki:
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia (nawet taka nie cała)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3,5 łyżki mleka
  • odpowiednia ilość magicznego ziela


Zaczniemy od prawd, mitów, prawd oczywistych i takich tam. Nie możemy się oszukiwać - jeśli ktoś się zdecyduję zrobić takie ciasto, to przede wszystkim po to, żeby kopało. Więc skupmy się na najważniejszym składniku - marihuanie. Może Cię zaskoczę, drogi czytelniku, ale nie można jej dostać w sklepie. Przynajmniej nie w tym kraju. W tym kraju także ścigane jest jej posiadanie. Natomiast jakbyście wyjeżdżali do Holandii - to będzie już znać przepis.

Na Wikipedii doczytałem się, iż marihuana to wysuszony kwiatostan żeńskich gamet konopi (tak, marihuanę robi się z konopi), często, z domieszką liści. Ja zawsze myślałem, że to są liście! Człowiek tyle lat żył w nieświadomości...

Kolejna rzecz (o której wiedziałem) to to, że czynnikiem aktywnym (tym psychotropowym) jest głównie THC (trój-coś-tam-coś-tam). THC zawiera się w oleju rośliny. Jak wiadomo (albo i nie) tłuszcze i oleje rozpuszczają się dobrze w rozpuszczalnikach polarnych (czyli wszelkiemu rodzaju tłuszczach). Od tego wyjdziemy podczas przygotowywania ciasta.



Po długich poszukiwaniach znalazłem przepis, na ugotowanie (upieczenie w sumie) ciasta. Miał jeden defekt, którego nie mogłem przeżyć - za długo się je robiło. Postanowiłem zrobić hybrydę z mojego wcześniejszego przepisu, na ciasto w 5 minut :)

Na początek trzeba określić 'moc' ciasta. Nie wiem ja działa zjedzona marihuana w porównaniu do spalonej. Nie wiem czy mocniej, czy słabiej (obstawiam, że słabiej, ale nie ręki nie dam sobie uciąć). Na pewno działa później. Gdy się pali - dym, THC trafia od razu do układu krwionośnego, a potem do mózgu. Jak się zje - trzeba poczekać aż się strawi - dopiero wtedy trafia do krwi. Na początek obstawiam, że dawki ziela były takie, jak przy standardowym paleniu.

Przedstawione składniki są na jedną osobę, na jeden kubek - perfidnie skopiowane z wymienionego wcześniej przepisu na ciasto w 5 minut. Zakładam, że nikt nie będzie jadł takiego ciasta sam - przemnóżcie sobie zatem składniki na ilość kubków.

Zrobię przykładowe wyliczenia (wzięte z du... wyssane z palca). 3 osoby chcą zjeść po jednym małym ciastku. Normalnie palą sztukę na trzech. Do ciasta użyją tyle samo jazzu. Trza wziąć 9 łyżek oleju (porcja na 3 osoby), wlać do rondelka i wsypać zioło. Trzeba to wszystko razem podgrzewać na niedużym ogniu, coby zioło oddało moc. Nie wiem jak długo, nie wiem po czym to rozpoznać, natomiast sądzę, że chwilkę dłuższą może to zająć (dlatego mały ogień, żeby się olej nie spalił). Jak już uznamy, że moc została oddana, odławiamy liście i kwiatostany. Ciasto robimy według wcześniejszego przepisu, dodając do niego 'olej z mocą'.

Nie próbowałem i nie gwarantuję skutków (gotowania ani działania). Natomiast przepis powinien być jak najbardziej prawidłowy (uważajcie tylko, żeby nie przesadzić z proszkiem do pieczenia).

Wiedzieliście, że substancje zawarte w marihuanie pomagają na silne bóle neuropatyczne? Bóle takie występują u chorych na stwardnienie rozsiane. Pomaga także na silne i średnie bóle u chorych na nowotwór (w zaawansowanych stanach). Wiedzieliście o tym? Czy też mówicie 'Czy marihuanę jest z konopi? Chyba nie...' ?

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • kubek
  • łyżka
  • rondelek do podgrzewania oleju
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

ABC Zdrowie

Autor: misiuziu czwartek, 5 sierpnia 2010, 21:09 komentarze: (4)
Nadeszlja, wiekopomna chwila, czyli wpis sponsorowany.

Zacznijmy od zdrowia. Każdy się dowie, czym jest zdrowie jak je straci (czy coś takiego). Co można powiedzieć o facecie, który łysieje? I teraz Was zaskoczę - łysienie jest zdrowe. Oznacza mniej więcej tyle, że facet wydziela odpowiednie dawki testosteronu - bo to jeden z niezbędnych składników, żeby łysienie zaistniało. Takiemu facetowi nie grozi impotencja. Wysoce prawdopodobnym jest również, że nie będzie miał kłopotów z prostatą.

Nie będzie miał również problemów z pobzykaniem - no chyba, że przez łysinę nie będzie mógł znaleźć partnerki (ewentualnie partnera). Zostaję mu wtedy tylko zostać miliarderem i kupować sobie dupy. I niech mu to wyjdzie na zdrowie!

Pozdrawiam łysiejących facetów - niech wam życie będzie lekki :)

Reklama Na Blogach
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Ogórki małosolne

Autor: misiuziu poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 19:40 komentarze: (7)
Zaczął się (w sumie to już jakiś czas temu) sezon na ogórki. Najlepsze są takie nie do końca przeżarte przez zalewę – czyli po prostu małosolne. Oczywiście, najlepiej ogórki małosolne, smakują z miodem :)

Składniki:

  • litr wódy... znaczy tej, no wody

  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej

  • koper w kapeluszach (kapelusze kopru), sparowany w parę

  • 4 liście czarnej porzeczki lub dębu

  • ząbek czosnku - albo i dwa!

  • chrzan

  • ogórki - miliard sztuk drobnych ogórków



Tata przed chwilą powiedział ze zdziwieniem „To Ty nie wiesz jak się robi ogórki?”, na co mama rzekła „Przecież sam nie wiesz jak się robi!”. Tata próbując udowodnić, że jednak wie, zaczął zdradzać sekrety ogórków. Po 5 minutach monologu, dowiedziałem się, że zalewę trzeba posolić, popieprzyć i dodać liścia bobkowego (którego trzeba dodawać do każdej potrawy w ogromnej ilości – przynajmniej mój tata tak uważa).

A teraz taki przepis bardziej logiczny (podyktowany przez moją mamę). Robimy zalewę. Litr zalewy starczy mniej więcej na dwa słoiki 0,9 l . Gotujemy wodę i ją studzimy. Do wody (można póki jest ciepła) dodać soli (co by ją rozpuścić). Sól musi być kamienna, a nie jodowana (ma być gruba a nie miałka, a miałka to jest wymówka z samochodem chłodnią:). Do słoika wkładamy ogórki – do każdego słoika wciskamy ich na maksa – dorzucamy jeden kapelusz kopru (taki kapeluszowaty? ), ząbek czosnku (duży, lub dwa małe), dwa liście czarnej porzeczki lub dębu (z dębem to chyba jeszcze nie jadłem) oraz kawałek chrzanu.

Wszystko zalewamy zalewą i odstawiamy. Po 3 dniach są już małosolne (można szamać). Po około tygodniu są już bardziej kiszone (i mogą stać ... póki się nie zepsują).

A teraz czas na ogłoszenia duszpasterskie – wyniki konkursu ogłoszę jeszcze w tym tygodniu (ale jeszcze macie szanse wygrać dziewczyny ;) ). Nie zapomnę także o zamieszczeniu adresów sklepów :) Taki okres, że pewnie szukacie mieszkań (więc będzie mogli sprawdzić gdzie się przeprowadzić, żeby dostać dobre piwo w miarę blisko) – więc tutaj macie możliwość zamieszczenia za darmo ogłoszeń, że szukacie mieszkania :) Widziałem tam fajne dupy, które szukają mieszkań. Wojtku-współlokatorze, jeśli to czytasz, musisz się chyba wyprowadzić :P

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • przy dobrych wiatrach tylko słoik (albo jakiś gliniany garnek)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?