Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Koperty czekoladowe

Autor: misiuziu środa, 15 lutego 2012, 00:35 komentarze: (5)
Już po walentynkach więc nie możecie tego przepisu wykorzystać na to święto. Ależ jestem przebiegły! (nie, nie lubię walentynek). Dlaczego więc piszę w ogóle przepis? Bo Wojtek (co podróżuje po świecie) powiedział mi bardzo fajne coś i chciałem to zacytować. Uwaga, cytuję:

"no, smutek, być samotnym na walentynki to prawie jak być żywym w święto zmarłych"

Koniec cytatu :) Przepis możecie wykorzystać na zbliżający się Tłusty Czwartek (podobno w czwartek będzie).


Składniki:
  • ciasto francuskie
  • czekolada gorzka (albo nie)
  • chili, w postaci proszku albo jakieś drobnej cholery

Nie ukrywam, że pomógł mi ten film - znaczy coś podobnego za mną chodziło, ale moje pomysły na zawijanie ciasta francuskiego były marne. Ale nie o tym chciałem :P

Dokładnie tak jak na filmie tniemy ciasto na takie kwadraciki. Dokładnie tak samo zawijamy (no niestety, trzeba obejrzeć film). Natomiast wypełnienie jest inne. Do środka dajemy 2-3 kawałki czekolady i posypujemy odrobiną chili. Mogą być świeże papryczki ale mocno rozdrobnione (to chyba była by nawet lepsza opcja). Można by spróbować jeszcze dosłodzić czekoladę gorzką, ale nie wiem czy na pewno, bo przecież tego jeszcze nie gotowałem :P

Pieczemy, aż ciasto się przyrumieni i zacznie się rozwarstwiać. Bo ciasto francuskie ma warstwy, jak ogry. Podobno połączenie czekolady z chili popija się alkoholem (jak popijacie wodą to zaczyna bardziej piec) więc polecam grzane wino (albo grzane piwo).

Banalnie proste, banalnie szybkie (nie licząc czasu pieczenia, ale wtedy można się opierdalać) i tanie. 6-7zł w takiej cenie powinniście się zmieścić. Jak się znajdzie okazja, żeby komuś zaimponować moim gotowanie, to właśnie to będę gotować :D

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • nóż
  • blaszka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

martyna pisze:

3 marca 2012 13:36:00 CET
Trafiłam tutaj przypadkiem 10 minut temu i myślę, że się zakochałam.

misiuziu pisze:

3 marca 2012 13:55:00 CET
Ale, że we mnie? :P To musisz się ustawić w kolejkę :)

Wojtek pisze:

4 marca 2012 23:09:00 CET
nie no we mnie, staryyy ; )

misiuziu pisze:

4 marca 2012 23:16:00 CET
W Tobie to zakochują się jedynie eskimoski i lesbijki :P

Wojtek pisze:

6 marca 2012 16:29:00 CET
true -_-
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?