Składniki:
- truskawki
- śmietana
- cukier
Nie podaje ilości, bo to zależy zupełnie i całkowicie od was. Truskawki mógłbym jeść prawie bez ograniczeń, więc tym bardziej jest mi określić ilość.
Myjemy truskawki, obieramy z szypułek (takie zielone coś) i wrzucamy do miseczki czy kubka. Rozgniatamy widelcem (jak ktoś ma mikser to można i mikserem, ale jak się męczysz widelcem to o wiele lepiej smakuję, nie ważne jak niedobre wyszło). Rozgniatamy na drobną miazgę.
UWAGA!
Niektóre truskawki stawiają opór i potrafią opluć sokiem.
Dosypujemy cukru i dolewamy śmietany. Mieszamy. Im więcej cukru tym bardziej słodsze (to tak w razie jakby się ktoś nie domyślił). Im większą porcje truskawek robicie tym mniej cukru (procentowo do truskawek). Jak jest za słodkie nie dacie rady zjeść większej porcji.
Śmietana... im więcej tym deser bardziej "kremowy". Im mniej tym bardziej truskawkowy. Wszystko zależy od was. Jak zostanie trochę śmietany to można zrobić to.
Dzisiaj też podrzucę linka. Tym razem do gry obsługiwanej prze przeglądarkę. Zwie się Cantr. Jest to symulator społeczeństwa (wydobywanie surowców, przetwarzanie ich, handel, związki międzyludzkie, stanowienie prawa itp.). Żeby było ciekawiej, jedna z moich postaci (Adam niemowa) został naczelnym kucharzem w pewnej osadzie. Jest w tym naprawdę dobry.
P.S.
Można też zjeść truskawki polewane gorącą czekoladą.
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- miska lub kubek
- widelec